Εκθέτει την τουρκική προκλητικότητα ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα όσα θα απασχολήσουν τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, και οι θέσεις της Λευκωσίας

Την προώθηση πακέτου μέτρα για ανακούφιση των νοικοκυριών που πλήττονται από την ακρίβεια, αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ. Στην διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Αμμόχωστο.

Η συγκράτηση του «ράλι» των αυξήσεων με επίκεντρο την Ενέργεια, αποτελεί το βασικό «πιάτο» της διήμερης Συνόδου Κορυφής που άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο Συμπερασμάτων, οι ηγέτες των Κρατών-Μελών, περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη, θα συζητήσουν μια εργαλειοθήκη μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση για τα νοικοκυριά, και κρατική βοήθεια για τις επιχειρήσεις, καθώς και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί σε έξι χώρες.

Αν όλα κινηθούν στη βάση του προσχεδίου, τότε οι ηγέτες θα συμφωνήσουν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την εργαλειοθήκη, για να προσφέρουν ανακούφιση στους καταναλωτές. Τις λεπτομέρειες ωστόσο θα συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τα μέτρα που λαμβάνει η Λευκωσία και θα συζητήσει τρόπους προκειμένου να υπάρχει σταθεροποίηση και μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και της ενέργειας γενικότερα τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα ο Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει στο πλαίσιο της συζήτησης για τις μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Κύπρος, με την πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών που δέχεται η Κύπρος, να διοχετεύεται από την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για την καθυστέρηση που παρατηρείται στον διορισμό Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, ενώ όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, θα ενημερώσει για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, και τη συνέχιση των έκνομων ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Θα ενημερώσει επίσης για την απόφαση του ψευδοκράτους να παραχωρήσει έκταση γης, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων στον Απόστολο Ανδρέα προς τον κατοχικό στρατό, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία ναυτικής βάσης.


Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.