Αλυσίδες κρουσμάτων έβαλαν προσωρινά λουκέτο σε δυο Δημοτικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι ο εντοπισμός κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες ήταν αναμενόμενος

Προσωρινό λουκέτο λόγω κορωνοϊού έβαλαν δύο δημοτικά σχολεία. 

Συγκεκριμένα αλυσίδα με 27 κρούσματα εντοπίστηκε στο Κ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ενώ 13 θετικά περιστατικά εντοπίστηκαν και στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κασσιανού στη Λευκωσία στο οποίο φοιτούν μόλις 45 μαθητές. 

«Το ένα σχολείο έκλεισε επειδή όλα τα υπόλοιπα παιδάκια είχαν δηλωθεί ως επαφές για αυτό έκλεισε δεν ήταν λόγω της αλυσίδας, το άλλο σχολείο έκλεισε προς το παρών το άλλο έκλεισε για να διερευνηθούν τα κρούσματα τα οποία δηλώθηκαν. Δόθηκαν συστάσεις να κλείσει για τρεις μέρες για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μπουν θετικά κρούσματα μέσα στο σχολείο.», είπε ο Επικεφαλής της Ομάδας Ιχνηλάτησης, Βαλεντίνος Συλβέστρου. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σήμανε συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας, με τον Υπουργό να ζητά το μεσημέρι επείγουσα ενημέρωση από την ομάδα ιχνηλάτησης και να δίδει σαφείς οδηγίες για προσεκτική διερεύνηση των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε σχολικές μονάδες. 

«Η αλυσίδα στο σχολείο στη Λεμεσό ξεκίνησε από συγκεκριμένη τάξη όπου υπήρξε μετάδοση του ιού σε 12 άτομα και φαίνεται ότι υπήρξε διασπορά και σε άλλα τμήματα που προκλήθηκε εξωσχολικά από το οικογενειακό περιβάλλον και από εξωσχολικές κοινωνικές δραστηριότητες. Συνολικά, η αλυσίδα έχει 27 κρούσματα», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας.  

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας το θέμα τυγχάνει χειρισμού από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, η οποία και ζήτησε να παραμείνει κλειστό το σχολείο μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση. 

«Σε σχέση με σχολείο στην Λευκωσία, η απόφαση για να παραμείνει κλειστό λήφθηκε από τη διεύθυνση του σχολείου, αφού είχαν εντοπιστεί αρχικά 4 κρούσματα, ενώ συνολικά στην αλυσίδα προέκυψαν 13 κρούσματα. Στο σχολείο φοιτά πολύ μικρός αριθμός παιδιών και αξιολογήθηκαν όλοι ως στενές επαφές, εξ ου και έκλεισε το σχολείο. Τα παιδιά αναμένεται να επιστρέψουν αύριο στο σχολείο τους», ανέφερε το Υπουργείο Υγείας.  

Σε εγρήγορση ευρίσκεται και το Υπουργείο Παιδείας, με τον Υπουργό Πρόδρομο Προδρόμου να αναφέρει στον ΑΝΤ1 ότι ο εντοπισμός κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες ήταν αναμενόμενος. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Ενδέχεται να εμφανίζονται κατά τόπους κρούσματα, είναι καλά γνωστό ότι στα δημοτικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένοι όμως ο παιδικός πληθυσμός δεν μπορεί να είναι εμβολιασμένος, δεν είναι υποχρεωτικό το rapid test άρα στα δημοτικά σχολεία είμαστε πιο ευάλωτοι», είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. 

Ο Υπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι η διατήρηση της υγειονομικής κατάστασης υπό έλεγχο ώστε να συνεχίσει η φοίτηση με φυσική παρουσία σε όλα τα σχολεία και διαβεβαίωσε ότι τα παιδιά που παραμένουν στο σπίτι λόγω κορωνοϊού θα διδάσκονται εξ αποστάσεως. 

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.