Δεν βλέπουν μείωση του κατασκευαστικού κόστους τους επόμενους μήνες οι εργολάβοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζονται κανονικά τα κρατικά έργα

Δεν θα μειωθεί το κατασκευαστικό κόστος σύντομα και οι δείκτες δεν θα επανέλθουν στην προ - κορωνοϊού εποχή εκτιμά ο Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου, Στέλιος Γαβριήλ, εξήγησε πως οι ενδείξεις τιμές δεν δείχνουν πως θα μειωθεί το κατασκευαστικό κόστος σε μεγάλο βαθμό.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επανέλθουν το κατασκευαστικό κόστος προ – κορωνοϊού εποχή και ότι θα είναι παροδική η κατάσταση, ωστόσο είναι κάτι που δεν βλέπουν.

Αύξηση της τάξης του 20% σημείωσε το κατασκευαστικό κόστος με τους εργολάβους να αναφέρουν ότι το επωμίζονται οι ίδιοι. «Το κόστος το επωμίζεται ο κατασκευαστής και επειδή δεν έχει τόσο κέρδος για να καλύψει τη ζημιά», είπε ο κ. Γαβριήλ.

Όσον αφορά τα έργα που υλοποιούνται, εξήγησε ότι χωρίζονται σε ιδιωτικά και δημόσια. «Στα δημόσια έργα υπάρχουν υλικά που εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη φόρμουλα ώστε αν σημειώσουν αυξήσεις στις τιμές των υλικών να καλύπτεται το κόστος», είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου.

Παράλληλα, τόνισε πως η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών είναι ένας παράγοντας που καθυστερεί την ολοκλήρωση των δημόσιων έργων.

Αίτημα της Ομοσπονδίας του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδόμων είναι να αναθεωρηθούν οι φόρμουλες και να συμπεριληφθούν άλλα οικοδομικά υλικά, κάτι που θέσουν στους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Γενικό Λογιστήριο).

Συνεχίζονται κανονικά τα κρατικά έργα

Συνεχίζονται κανονικά τα κρατικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη διαβεβαίωσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Ο κ. Καρούσος διέψευσε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο διακοπή κρατικών έργων λόγω αύξησης των τιμών των υλικών οικοδομής.

Διευκρίνισε μάλιστα, πως δεν τίθεται ζήτημα να επηρεαστούν έργα λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών, κάτι που προνοείται μέσα από τις προκηρύξεις των προσφορών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Είμαστε σε μια διαβούλευση με αρμόδιους φορείς για να υπάρξει τις επόμενες μέρες συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για να συζητηθεί το θέμα», σημείωσε ο Υπουργός Μεταφορών και Έργων.

Ξεκαθάρισε επίσης, που δεν έχουν λάβει καμία επιστολή από εργολάβους ή προσφοροδότες ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα κρατικά έργα που ανέλαβαν.

«Στο Υπουργείο Μεταφορών και Έργων δεν είχαμε κανένα έργο σε εξέλιξη που να γίνει παράπονο. Τα έργα γίνονται κανονικά και ό,τι έργα προκηρύσσονται προβλέπονται ρήτρες για την αύξηση των τιμών», δήλωσε ο κ.Καρούσος.

Όσον αφορά τα οικοδομικά υλικά, εξήγησε πως υπάρχει αύξηση των τιμών, ωστόσο δεν είναι τόσο μεγάλη όσο προβάλλεται.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...