Διαβουλεύσεις ΟΑΥ με δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη των Πρώτων Βοηθειών τους στο ΓεΣΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Διευθυντής του ΟΑΥ ανέφερε στον ΑΝΤ1, πως όσοι έχουν πρόθεση να εκμεταλλευτούν το ΓεΣΥ γίνονται πιο εφευρετικοί»

Ξεχωριστές συναντήσεις θα έχει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη των Πρώτων Βοηθειών του στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως σήμερα θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με ιδιωτικά νοσηλευτήρια για ένταξη των Πρώτων Βοηθειών τους στο ΓεΣΥ, ώστε να έχουν επιλογές οι ασθενείς.

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα δημόσια νοσηλευτήρια, ξεκαθάρισε πως αληθεύει ότι ευθύνονται οι προσωπικοί γιατροί για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

«Δεν αληθεύει ότι οι προσωπικοί γιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα. Δεν είναι δουλειά των προσωπικών γιατρών να λύσουν τα προβλήματα. Μάλιστα, με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας μειώθηκαν τα άτομα που πηγαίνουν στις Πρώτες Βοήθειες», σημείωσε ο Διευθυντής του ΟΑΥ.  

Την ανάγκη να διορθώσει τις διαδικασίες και των θέμα των εφημεριών στις Πρώτες Βοήθειες τόνισε ο κ. Πακωνσταντίνου. «Από τη μεριά μας έχουμε ευθύνη να δούμε αν τελικά αν ΟΚΥπΥ ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Γενικού Συστήματος Υγείας και να διασφαλίσουμε πρόσβαση στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ ζήτησε ο ΟΑΥ

Συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ ζήτησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για την επόμενη τριετία ώστε να υπάρχουν ως οικονομικό μαξιλαράκι.

Όπως εξήγησε ο Διευθυντής του ΟΑΥ, λόγω της πανδημίας και της απόφασης από το κράτος για καθυστέρηση των ψηλών εισφορών του ΓεΣΥ, ο οργανισμός είχε απώλεια 120 εκατομμύρια ευρώ. «Σε όλους τους τομείς υπάρχει αύξηση των δαπανών για να εντάξουμε νέες θεραπείες, νέα φάρμακα, ένταξη νοσηλευτηρίων κτλ.», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Όσοι έχουν πρόθεση να εκμεταλλευτούν το ΓεΣΥ γίνονται πιο εφευρετικοί»

Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε πως πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότεροι έλεγχοι για τη μείωση των καταχρήσεων.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι γίναμε σοφότεροι, όμως, εκείνοι που έχουν την πρόθεση να εκμεταλλευτούν το Γενικό Σύστημα Υγείας γίνονται ακόμη πιο εφευρετικοί», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Συνεχής η προσπάθεια του ΟΑΥ για καταπολέμηση των καταχρήσεων από το Γενικό Σύστημα Υγείας. «Έχουμε ευθύνη να ενισχύσουμε τους ελέγχους, να είμαστε πιο εφευρετικοί, να επενεργούμε προληπτικά, να δημιουργήσουμε κουλτούρα, να είμαστε πιο αυστηροί και να ενισχύσουμε τους ελέγχους», τόνισε.

Στενή η συνεργασία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου με τον ΟΑΥ για να πειροριστεί το φαινόμενο των καταχρήσεων. «Αυτοί που ξεγελούν το Σύστημα επιβαρύνουν τους γιατρούς και από την άλλη δημιουργούνται λίστες αναμονής», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Κληθείς να σχολιάσεις τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας περί μη ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, διευκρίνισε πως ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν.

«Εκείνο που θέλουμε είναι να αγοράζουμε ποιοτικές υπηρεσίες και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών», υπογράμμισε καταλήγοντας ο Διευθυντής του ΟΑΥ.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.