Έγινε το πρώτο βήμα προς την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τους «συμμάχους» και τα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες

Το πρώτο βήμα προς την επιβολή μέτρων εναντίον της Τουρκίας, με την ετοιμασία λεγόμενης «Λίστας Επιλογών», έκανε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις νέες προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρακτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για ενεργοποίηση συζητήσεων επιβολής ενδεχόμενων μέτρων κατά της Τουρκίας για το Βαρώσι.

Συγκεκριμένα οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν εντολή προς την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Κομισιόν να ετοιμάσουν «λίστα επιλογών», που σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, θα αναλύσει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της περίκλειστης Αμμοχώστου και θα εισηγείται διάφορα είδη μέτρων κατά της Τουρκίας.

Έχει σημασία να διευκρινιστεί ότι η εισήγηση αυτή δεν θα σημαίνει αυτόματη έγκριση των όποιων μέτρων, αλλά θα απαιτηθεί νέα ομόφωνη απόφαση των 27, κάτι που βεβαίως έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Το παρασκήνιο

Όπως ανέφερε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας ο Ζοζέπ Μπορέλ, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η ευρωτουρκική συμφωνία για το Μεταναστευτικό, περιλαμβανόμενης και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων διαβατηρίων.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κάλεσε τους εταίρους του να αποδεχτούν την ετοιμασία της «λίστας επιλογών».

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι όπως η «λίστα» ετοιμαστεί μέχρι την επόμενη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών, στις 15 Νοεμβρίου, εάν αυτό βεβαίως καταστεί δυνατό.

Οι «σύμμαχοι»

Υπερ των Κυπριακών θέσεων τοποθετήθηκαν οι:

Ελλάδα

Ισπανία

Εσθονία

Αυστρία 

Βέλγιο

Λετονία

Ιρλανδία

Γαλλία 

Λουξεμβούργο

ΣλοβενίαΠαύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.