Πολιτογραφήσεις: Υπό παρακολούθηση η περίπτωση του Ρώσου ολιγάρχη που αγόρασε νησί στην Φινλανδία (ΒΙΝΤΕΟ)

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ανάκλησης διαβατηρίων

Στην ανάκληση άλλων 45 κυπριακών διαβατηρίων, από 39 επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους, προχωρά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο άναψε παράλληλα κόκκινο σε άλλες δύο περιπτώσεις που ενέκρινε προηγουμένως. 

Η απόφαση λήφθηκε στη βάση της εισήγησης τόσο της Ερευνητική Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, όπως διερευνηθεί η πιθανότητα ανάκλησης 102 συνολικά διαβατηρίων, που δόθηκαν την περίοδο 2008- 2020, όσο και της αρμόδιας μονάδας που Υπουργείου Εσωτερικών που ανέλαβε τη μελέτη του πορίσματος της επιτροπής και τη διερεύνηση του πορίσματος. 

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας για 39 επενδυτές και 6 μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ακύρωση προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για πολιτογράφηση ενός επενδυτή και ενός εξαρτώμενου μέλους οικογένειας.» 

Παράλληλα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, την περαιτέρω διερεύνηση 6 πρόσθετων περιπτώσεων, αλλά και να θέσει υπό συνεχή παρακολούθηση άλλες 47 περιπτώσεις στη βάση των προβλεπόμενων διαδικασιών. 

Ανάμεσα στις 47 αυτές υποθέσεις, όπως πληροφορείται είναι και αυτή του Ρώσου ολιγάρχη Ιγκόρ Κεσάεφ, ο οποίος το 2020 αγόρασε ένα μεγάλο νησί στην ανατολική Φινλανδία. 

Ο Κεσάεφ ο οποίος κατατάσσεται στη 727 θέση στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2021, προχώρησε στην αγορά του νησιού χρησιμοποιώντας και το Διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εξασφάλισε το 2012 επί διακυβερνήσεως Χριστόφια. 

Διαφορετική εξέλιξη είχε η διερεύνηση άλλων δυο περιπτώσεις, όπου η εισήγηση της Ερευνητικής Επιτροπής ήταν να αποστερηθούν της κυπριακής υπηκοότητας, νοουμένου ότι διαπιστωνόταν πως οι επενδυτές δεν διατηρούν στην κατοχή τους την επένδυση ή την μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία. 

Όπως σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «μετά από διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους την επένδυση/μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία και συνεπώς δεν υφίσταται οποιοσδήποτε νομικός λόγος για αποστέρηση.» 

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση, η οποία θα κοινοποιηθεί και στις Βρυξέλλες, λήφθηκε στην προηγούμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ανακοίνωση της ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε καθυστέρησε μία βδομάδα, προκειμένου να διευκρινιστούν κάποια νομικά ζητήματα, καθώς κάποιοι εκ των επηρεαζόμενων ξένων επενδυτών προσέφυγαν ή απειλούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.