Στο τραπέζι και η επιλογή πλαφόν για αντιμετώπιση της «καταιγίδας» αυξήσεων (ΒΙΝΤΕΟ)

Φόρμουλες για προστασία του καταναλωτή αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυβέρνησης

Φόρμουλες για προστασία του καταναλωτή από τις αλυσιδωτές και παρατεταμένες, όπως αναμένονται, αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, όπως το γάλα, το ψωμί και το κρέας, αναζητούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυβέρνησης. 

Ο Υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε σήμερα την ανησυχία του για τις συνέπειες της καταιγίδας αυξήσεων ευρύτερα στην οικονομία, δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, και σχετίζεται με την αγορά σιτηρών, αλλά και τον τομέα της ενέργειας και την αγορά καυσίμων. 

 «Φυσικά μας ανησυχεί και υπάρχουν πάντα οι επιπτώσεις από τον πληθωρισμό. Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα ξεφύγει σε επίπεδα που ήταν στο παρελθόν και θεωρείται ακόμα παροδικός. Θα πρέπει να γίνονται πάντα συνετές κινήσεις, ώστε να υπάρχει και η ευχέρεια να παρέμβουμε εκεί που μπορούμε και εκεί που πρέπει. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις σε αυτά τα πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. 

Διαβάστε Επίσης: Γκάλοπ: Πως αντιδρούν οι πολίτες στις νέες αυξήσεις τιμών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλούσε μετά την παραλαβή της ετήσιας έκθεσης του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τάκη Κληρίδη, και μίλησε για ενδεχόμενες προεκτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, ώστε να μην αυξηθεί το δημόσιο χρέος. 

Σημείωσε ότι «μετά την πανδημία υπάρχει μια διαφορετική περίοδος οικονομικής ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός, και οι τάσεις οι οποίες διαμορφώνονται είναι κάτι που ανησυχεί όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς|. 

Βασικό εργαλείο στα χέρια του αρμόδιου Υπουργείου Εμπορίου είναι και η επιβολή πλαφόν στις τιμές, αν και το σενάριο αυτό δεν είναι απλό, όπως τονίζεται αρμοδίως. 

Με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Καταναλωτών, Αντώνη Αντωνίου να σημειώνει πως «πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που πρέπει να τεκμηριωθεί ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη που πρέπει να παρέμβει δυναμικά το κράτος, δεν είναι και το καλύτερο εργαλείο έχει άλλες επιπτώσεις στην οικονομία». 

Διαβάστε Επίσης: «Τσουνάμι» αυξήσεων σαρώνει την κυπριακή αγορά (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχέδιο για στήριξη των κρατών μελών για να ανταπεξέλθουν στην παγκόσμια καταναλωτική κρίση εκπονεί, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αυτό βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. 

Σύμφωνα με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, «λέει ότι θα στηριχθούν ενεργειακά φτωχοί με παροχή έκτακτου εισοδήματος, ενδεχομένης κάποιον voucher που θα δοθούν τον κόσμο προσωρινή αναστολή πληρωμής λογαριασμών λέει η Κομισιόν, δηλαδή καλεί τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν ρεύμα σε αναστολή πληρωμής λογαριασμών, θα υπάρχει προσωρινή στοχευόμενη μείωση λογαριασμών φορολογικών συντελεστών για ευάλωτα νοικοκυριά.» 

Από τους διάφορους κλάδους παραγωγής προκύπτει πως όλα προς το παρόν είναι ρευστά, και παρόλο που οι αυξήσεις-φωτιά μοιάζουν αναπόφευκτες, εκτιμάται πως η αγορά θα ρυθμιστεί στους επόμενους μήνες. 

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Συνδέσμου Τυροκόμων, Αντρέας Αντρέου δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο να επιβληθούν αυξήσεις τιμών στα τελικά προϊόντα και ιδιαίτερα στο χαλούμι. Όλα τα τυροκομεία έχουν μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων χαλουμιού στις αποθήκες τους άρα δεν είναι λογικό να αυξηθεί η τιμή του τελικού προϊόντος». 

Στην αύξηση της ζήτησης προϊόντων, μετά τη χαλάρωση των μέτρων και την σταδιακή έξοδο από την πανδημία, αποδίδει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, την αύξηση των τιμών. 

 «Σχετίζεται σίγουρα με την απορύθμιση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την πανδημίας, που φαίνεται ότι όχι μόνο η Κύπρος αλλά και μεγάλες οικονομίες και μεγάλες εταιρίες δεν κατάφεραν να προβλέψουν σωστά για αυτό και βλέπουμε αυτή την διαφορά ζήτησης με προσφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιακκής.

Σημειώνεται πως έχει ήδη κλειδώσει το πρώτο μέρος της βοήθειας, προς τους κτηνοτρόφους, και η συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, όπου θα οριστικοποιηθεί το ύψος της στήριξης, αναμένεται αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.