Παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγει στις αγροτικές οργανώσεις, η συνάντηση με τον Υπ. Γεωργίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην επόμενη συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πόσο της βοήθειας που θα δοθεί προς τους κτηνοτρόφους

Σε νέα συνάντηση με τις αγροτικές οργανώσεις, που τοποθετείται για την Δευτέρα ή Τρίτη, την ερχόμενη εβδομάδα, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, και οι συνομιλητές του θα κλειδώσουν το ποσό που θα δοθεί από το Υπουργείο προς τους κτηνοτρόφους ως βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εκτόξευση στις τιμές των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά. 

Η οικονομική στήριξη αναμένεται να διανεμηθεί ανά κλάδο της κτηνοτροφίας και για κάθε ζώο. Θα στηριχθούν αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι, χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι. 

«Ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος για τις ενέργειες στις οποίες προέβη τις τελευταίες μέρες, και ειδικότερα για τη συνάντηση που είχε με τους εμπόρους ζωοτροφών αλλά και τις επαφές του για το θέμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ», αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε να διατηρηθεί ελεύθερη η αγορά σιτηρών στην Κύπρο, αλλά και να στηριχθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι. 

Παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγουν στις αγροτικές οργανώσεις, τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση. 

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή ένωση και αναμένουμε τώρα, τη Δευτέρα - Τρίτη που θα συνεχιστεί ο διάλογος θα καταλήξουμε οριστικά και αμετάκλητα στην οικονομική στήριξη», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΕΚΑ, Πανίκος Χαμπάς.  

Οι αγροτικές οργανώσεις έλαβαν και διαβεβαίωση από τον Υπουργό Γεωργίας πως υπάρχει επάρκεια στις ζωοτροφές. 

Εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων ο Υπουργός αναμένει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να εκδοθεί διάταγμα για αποθήκευση σιτηρών. 

Μέχρι τότε επιθεωρητές του Υπουργείου θα διενεργούν τακτικούς ελέγχους, για να βεβαιώνονται για την ομαλή προμήθεια και διάθεση των σιτηρών. 

«Εκτιμήσαμε και την ειλικρίνεια του, είχε συνάντηση με τους ομολόγους του στη Ευρωπαϊκή Ένωση και συμφωνήθηκε ότι η Κύπρος έχει το δικαίωμα, να στηρίξει ως κράτος γενικά την κτηνοτροφία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, Τάκης Χριστοδούλου.  

Η ανησυχία ωστόσο εντείνεται για την δραματική αύξηση που αναμένεται να καταγραφεί 
το επόμενο διάστημα στις τομές βασικών ειδών διατροφής. 

«Έγινε αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης για όλους τους κτηνοτροφικούς κλάδους και υπογραμμίστηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης για παροχή προσωρινής στήριξης, ώστε να δοθεί χρόνος στην αγορά να λειτουργήσει ορθολογικά και να επιμεριστεί το αυξανόμενο κόστος παραγωγής σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.  

Σημειώνεται πως αύριο οι Αγροτικές Οργανώσεις θα αποστείλουν επιστολή προς την Υπουργό Εμπορίου για το ζήτημα του πλαφόν, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας συνεχίζει τις επαφές του και με τους τυροκόμους και άλλους παραγωγούς ειδών διατροφής.

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...