Δρ Πανά: «Κλειδί» ο πλήρης εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων για να μείνει η κοινότητα ανοιχτή

Όσα ανέφερε σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η δρ Πανά

Την άποψη ότι την μερίδα του λέοντος στην καταπολέμηση της πανδημίας έχει ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, διατύπωσε σε παρέμβαση της στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», η Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, δρ Ζωή Δωροθέα Πανά. 

Η δρ Πανά αναφέρθηκε επίσης και στο κατά πόσο θα υπάρξουν χαλαρώσεις σε εμβολιασμένους, καθώς μίλησε και για την τρίτη δόση εμβολίου εάν χρειάζεται να χορηγηθεί στον γενικό πληθυσμό.
Μάλιστα εξήγησε τι είναι τα μονωκλονικά αντισώματα. 


Το «κλειδί» κατά τα λεγόμενα της ενόψει χειμώνα είναι ο πλήρης εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, για να μπορέσει η κοινότητα να παραμείνει ανοιχτή.  

Ερωτηθείσα εάν η Κύπρος θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας δηλαδή, εάν θα υπάρξουν χαλαρώσεις για εμβολιασμένους,  η δρ Πανά επισήμανε ότι απαιτεί προσοχή δεδομένου ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα και οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό. 

Όπως σημείωσε, την επόμενη περίοδο πρέπει να υπάρξει μια στόχευση σε σχέση με τα μέτρα έτσι ώστε να μπορεί η κοινωνία να είναι ανοιχτή.

«Ο στόχος μας είναι να πηγαίνουμε στοχευμένα και να μην κλείσει η κοινότητα, αυτό θα επιτευχθεί με καθολική υπευθυνότητα που σημαίνει πλήρης εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων, αυτό είναι και το κλειδί για την επόμενη περίοδο», είπε συγκεκριμένα η δρ Πανά. 

Τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό; 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνει την τρίτη δόση εμβολίου για τους μέτρια ή σοβαρά ανοσοκοκατεσταλμένους και όχι για τον γενικό πληθυσμό. 

Η δρ Πανά ερωτηθείσα εάν στην Κύπρο θα κινηθούμε στην ίδια φιλοσοφία, επισήμανε δεν είναι θέμα φιλοσοφίας αλλά τεκμηρίωσης.  

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι ανοσοκατεσταλμένοι, και άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όχι ακόμα ο γενικός πληθυσμός, όσον αφορά την τρίτη δόση. 

Ενώ την ίδια ώρα σημείωσε ότι θα αναλύονται τα υπάρχοντα δεδομένα παγκόσμια και πανευρωπαικά , και έπειτα θα αξιολογείται τι πραγματικά θα ωφελήσει για το γενικό καλό.

«Η παρέμβαση που θα κάνουμε με την αναμνηστική δόση θα βοηθήσει σε αυτούς που η ανοσία τους έχει φθίνει», είπε συγκεκριμένα.   

Τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) άρχισε να αξιολογεί  αίτηση για άδεια κυκλοφορίας για τον συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων ronapreve (casirivimab / imdevimab). 

Η δρ Πανά εξήγησε τι είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα και πως βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα μονοκλωνικά δεν θα επιφέρουν το τέλος της πανδημίας».

Όπως εξήγησε, τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι φάρμακα που χορηγούνται σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών οι οποίοι έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό «και ο στόχος είναι να τους δοθούν έτοιμα να αντισώματα για να επιταχύνουν την καταπολέμηση του ιού».   

Σημείωσε ότι, είναι ένα φάρμακο το οποίο ουσιαστικά θα βοηθήσει μια ομάδα ήδη νοσούντων ώστε να αποτραπεί η σοβαρή νόσηση, «στόχος είναι να καταφέρουμε να σταματήσουμε την νοσηλεία τους στην μονάδα εντατικής θεραπείας». 

Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις για το που και πότε πρέπει να χορηγηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο. 

Σημείωσε ότι, δεν είναι κάτι απλό και όπως και τα εμβόλια έτσι και τα φάρμακα πρέπει να περάσουν την διαδικασία της αξιολόγησης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας αλλά και των συγκεκριμένων ενδείξεων. 

«Ναι μεν χαιρόμαστε στο ότι θα μπει στη θεραπευτική φαρέτρα ακόμα κάτι που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού, όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τη μερίδα του λέοντος έχει η πρόληψη δηλαδή ο εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας μαζί με αυτή την αγωγή», σημείωσε καταληκτικά η δρ Πανά. 

Επιμέλεια: Μαρίνα Λοΐζου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.