«Ξεκλείδωσε» μικρές χαλαρώσεις η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι χαλαρώσεις θα τεθούν σε ισχύ από αύριο

Στοχευμένες χαλαρώσεις για να μην τεθεί σε κίνδυνο η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σφράγισε με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο έτυχε ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Υπουργό Υγείας για τα δεδομένα που καταγράφονται στο μέτωπο της πανδημίας και τους κινδύνους εκτροχιασμού που εξακολουθούν να ελλοχεύουν.

Από αύριο, τα γήπεδα ποδοσφαίρου ανοίγουν και για μη εμβολιασμένους, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών. Και με την πληρότητα να είναι στο 75% της χωρητικότητάς τους.

Με μοριακό τεστ θα μπορούν να εισέρχονται ανεμβολίαστοι πολίτες και σε θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων, μαζί με όσους έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, με την πληρότητα να ορίζεται στο 75% της χωρητικότητας των υποστατικών.

Στα ίδια υποστατικά, η είσοδος θα επιτρέπεται με SafePass σε 300 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 350 σε εξωτερικούς χώρους.

Με αυξημένο αριθμό παρευρισκόμενών θα μπορούν να διεξάγονται από αύριο γάμοι, βαπτίσεις και θρησκευτικές τελετές ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τη λειτουργία χώρων εστίασης και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

Με SafePass, ο μέγιστος αριθμός προσώπων σε εσωτερικούς χώρους αυξάνεται από 250 σε 300 άτομα, ενώ εάν η είσοδος αφορά πλήρως εμβολιασμένους πολίτες ή με πιστοποιητικό ανάρρωσης από τη νόσο τους τελευταίους 6 μήνες, αυξάνεται από 450 σε 500.

Την ίδια ώρα αποφασίστηκε όπως ο αριθμός των προσώπων ανά τραπέζι αυξηθεί από 10 σε 12.

«Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών και επαναξιολογεί τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σε τακτική βάση. Στόχος είναι η μέγιστη δυνατή θωράκιση και προστασία που θα επιτρέψει να ανταποκριθούμε επαρκώς στις ανάγκες που πιθανόν να δημιουργηθούν ενόψει του χειμώνα», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Η ισχύς των υπόλοιπων υφιστάμενων μέτρων, παρατείνεται έως τις 29 Οκτωβρίου.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανανεώθηκε στο μεταξύ η προθεσμία χορήγησης πενθήμερης τιμητικής άδειας σε όσους εθνοφρουρούς εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 και η χορήγηση στους εργαζομένους 24ωρης άγραφης άδειας κατά τις ημέρες εμβολιασμού.

Στο «πορτοκαλί» η Κύπρος

Οι βελτιωμένοι δείκτες στην Κύπρο, αντικατοπτρίζονται και στο νέο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Μετά από αρκετές βδομάδες, η Κύπρος πέρασε από την κόκκινη στην πορτοκαλί ζώνη. Την ζώνη δηλαδή του μέτριου κινδύνου.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.