Σκεπτικισμός επικρατεί στα κόμματα για τα αποτελέσματα της άτυπης Τριημερούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Μοναδικό θετικό στοιχείο το οποίο εντοπίζουν είναι η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να προχωρήσει στον διορισμό απεσταλμένου

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να διορίσει αντιπρόσωπο για το Κυπριακό στη θέση της κυρίας Λουτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι μόνο μέσα από το διάλογο θα επιτευχθεί η άρση του αδιεξόδου.

«Χωρίς να αλλάζουμε τους στόχους μας, πρέπει όπως το απέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να δηλώνουμε πάντα την ετοιμότητα μας για το διάλογο, όπως επίσης και να δώσουμε σημασία σε μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης που βελτιώνουν το κλίμα», δήλωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Αντιθέτως το ΑΚΕΛ, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την προοπτική συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αντί της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμά, δήλωσε πως «δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφέρει αποτέλεσμα και σίγουρα δεν αποτρέπει από μόνη της και χωρίς διαπραγματευτική διαδικασία επί της ουσίας τα τετελεσμένα που προωθεί η κατοχική δύναμη και την ολέθρια πορεία προς την οριστική διχοτόμηση».

Τα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του Κυπριακού παραμένουν, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, ενώ για αναμενόμενη αποτυχία κάνει λόγο το ΕΛΑΜ.

«Εάν αρχίσουν οι επαφές, σε ποια βάση θα συζητούν τα δυο μέρη; Μεταξύ της απαράδεκτης τουρκικής απαίτησης για δύο κράτη και της ομοσπονδίας; Οι δηλώσεις Τατάρ δυστυχώς επιβεβαιώνουν ότι, ενόσω η Τουρκία δεν έχει να αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε κόστος από τη μη λύση του Κυπριακού, ούτε βιάζεται, ούτε λύση θέλει», επισήμανε σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ.

«Οι τριμερείς ή οι πενταμερείς διασκέψεις δεν υποβοηθούν στην επίλυση, τουναντίον· γι’ αυτό επιβάλλεται να οδηγήσουμε το Κυπριακό σε διεθνή διάσκεψη, όπως ορίζουν σχετικά ψηφίσματα», σημείωσε ο Εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη.

Η ΕΔΕΚ εκφράζει έντονη διαφωνία στην υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ η ΔΗΠΑ θεωρεί μόνη θετική εξέλιξη το ενδεχόμενο διορισμού ειδικού απεσταλμένου.

«Εκτρέπει το κυπριακό από τη σωστή του βάση, ως προβλήματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και συμβάλλει στην κεφαλαιοποίηση πρόσθετων ωφελημάτων προς το κατοχικό καθεστώς», επισήμανε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Μαρία Παναγιώτου.

Ταυτόχρονα, σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ, τόνισε πως «υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα κινηθεί αυστηρά εντός των όρων εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί μια θετική εξέλιξη που μπορεί να κρατήσει ενός είδους διαδικασία εν ζωή, ωστόσο, αυτή η εξέλιξη από μόνη της πόρρω απέχει από το να είναι επαρκής».

Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για δυο κράτη στην Κύπρο δεν πρόκειται να περάσουν και πρόσθεσε ότι δεν τον απασχολεί εάν οι δηλώσεις του ενοχλήσουν την τουρκική πλευρά.

Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ανέφερε πως «ας ενοχληθεί, δεν με πειράζει προσωπικά. Είναι η πατρίδα μου και πρέπει να την υποστηρίξω. Ό,τι θέλουν ας κάνουν. ʼρα θα πέσει στο κενό. Δεν λογικεύονται. Στους παραλογισμούς νομίζω ότι δεν πρέπει να δώσουμε συνέχεια».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μιλούσε μετά το πέρας της αρχιερατικής θείας λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου.


Μάριος Αδάμου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...