Κλείνουν τα μάτια στην αιτία του κακού για τις μεταναστευτικές ροές οι Βρυξέλλες (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόσθετη στήριξη ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών από την Επίτροπο Γιόνχασον για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Αναγνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο μεταναστευτικό, εκφράζουν αλληλεγγύη, αλλά συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια στην αιτία του κακού, οι Βρυξέλλες.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ylva Johansson, βρέθηκε στην Κύπρο και ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Nίκο Νουρή, για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, κατά βάση από την Τουρκία.

«Οι ιδιαιτερότητες που η Κύπρος αντιμετωπίζει, απαιτούν πρόσθετη στήριξη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία συστηματικά και σε καθημερινή βάση προωθεί μέσω των κατεχομένων παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από τα νότια παράλιά της», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. 

Η απάντηση της Επιτρόπου: Πρέπει να τα βρούμε με την Άγκυρα και να παράσχουμε και σε εκείνη χείρα βοηθείας.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε πωε «τώρα είμαστε σε θέση να επαναρχίσουμε αυτόν τον υψηλού επιπέδου διάλογο για το μεταναστευτικό, γι΄ αυτό μεταβαίνω εκεί (στην Άγκυρα) σε δύο βδομάδες. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να βρούμε ένα κοινό έδαφος, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τις παράτυπες αφίξεις από την Τουρκία, ειδικά προς την Κύπρο και την Ιταλία. Είναι όμως σημαντικό να βοηθήσουμε την Τουρκία να αποτρέψει παράτυπες αφίξεις και προς αυτήν».

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε, παράλληλα, την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης των υπόλοιπων κρατών μελών της Ένωσης προς τις πέντε χώρες της πρώτης γραμμής στο θέμα των μετεγκαταστάσεων.

«Γι’ αυτό χρειαζόμαστε το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το ʼσυλο γιατί τότε θα έχουμε το κανονιστικό πλαίσιο, που θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη, όταν ένα κράτος μέλος δέχεται τόση μεγάλη πίεση από αιτητές ασύλου όπως η Κύπρος», σημείωσε η Ylva Johansson.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Νουρής, τόνισε πως «η Κύπρος δηλώνει υπέρμαχη στη συνέχιση του διαλόγου ώστε να υπάρξει συνολική κατάληξη στο πακέτο του συμφώνου και όχι σε επιμέρους θέματα. Την ίδια όμως ώρα και παράλληλα με τις συζητήσεις για το Σύμφωνο, επιβάλλεται να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση και το υπέρμετρο βάτος που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα κράτη πρώτης γραμμής».

Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε την Ευρωπαία Επίτροπο για τις προτάσεις της MED5, που συνήλθε στη Μάλαγα, και τα μέτρα τα οποία προτείνουν για περιορισμό του προβλήματος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα παρουσίασε και τα μέτρα που η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει για αντιμετώπιση του προβλήματος, με την Ylva Johansson να δηλώνει εντυπωσιασμένη από τη νέα πολιτική ασύλου που εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων επισκέφθηκε νωρίτερα το πρωί το Κέντρο Πουρνάρα, ενώ στη συνέχεια είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής, την Υπουργό Δικαιοσύνης και με τις αντιπροσωπείες της Europol, της Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.

*Φωτογραφίες Mattpress

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.