Δαπάνες ύψους €1,7 δις για το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΑΗΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ύψους 1,7 δις, παρουσίασαν σήμερα εκπρόσωποι της Αρχής στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής

Στο τρίπτυχο, εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση συστημάτων και εξοπλισμού και μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, επικεντρώνεται ο σχεδιασμός για το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της Αρχής Ηλεκτρισμού, ύψους 1,6 δις ευρώ.

Όπως ενημέρωσαν τη Βουλή, ο διευθυντής Μεταφοράς Κώστας Γαβριηλίδης και ο Διευθυντής Διανομής, Κυριάκος Κουμή, προγραμματίζονται από το 2021 έως το 2030, 70 έργα για εναέριες και υπόγειες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για σταθμούς μεταφοράς. (δαπάνης 220 εκ.), Εισαγωγή και ανάπτυξη 200 μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (2022), μαζική εγκατάσταση και λειτουργία 400.000 έξυπνων μετρητών μέχρι το 2025 (Εγκατάσταση άλλων 400.000. 2026- 2033), ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακού δικτύου μέσω οπτικών ινών, οι οποίες τοποθετούνται στα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανανέωση εξοπλισμού και επιπλέον άλλα έργα 150 εκ. ευρώ.

Στη Βουλή αναφέρθηκε ακόμη ότι οι παράμετροι που επηρεάζουν τα αποτελέσματα του Δεκαετούς αναπτυξιακού προγράμματος είναι ο χρόνος έλευσης του φυσικού αερίου στο Βασιλικό και η αντιμετώπιση του ανταγωνισμού μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε πως «χρειαζόμαστε αρκετά δισεκατομμύρια για να μπορέσουμε να περάσουμε στην πράσινη μετάβαση ασφαλείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για να τελειώσει ο ηλεκτρισμός ή να υπάρξει κενό στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

«Η ΑΗΚ πρέπει να προχωρήσει με το νέο της αναπτυξιακό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αντικαταστήσει πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, να εκσυγχρονίσει το δίκτυο της και να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα.

Στο μεταξύ, συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, είχε σήμερα αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Στέφανος Στεφάνου, με επίκεντρο της ενεργειακή πολιτική και τον εκσυγχρονισμό της Αρχής.

«Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει ισότιμα στους διαγωνισμούς για να μπορεί να διαδραματίσει και το δικό της ρόλο ως εξισορροπητής αλλά και ως ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας και για τα ενεργειακά μας πράγματα που τελικά αγγίζουν και τις τιμές του ηλεκτρισμού», επισήμανε ο Στέφανος Στεφάνου.

Την ίδια ώρα, η Πρόεδρος της ΑΗΚ, Δέσποινα Θεοδοσίου, επισήμανε πως «οι δυνατότητες της ΑΗΚ, οικονομικά δεν είναι ανεξάντλητες. Έγινε μια μείωση, το σημαντικό είναι ότι συζητήθηκαν μακροπρόθεσμες λύσεις και εισηγήσεις που έχει η ΑΗΚ που ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε».

Η συνάντηση έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...