Στον αναπνευστήρα το Κυπριακό με τον αναμενόμενο διορισμό νέου Ειδικού Απεσταλμένου (ΒΙΝΤΕΟ)

Δύο και πλέον ώρες κράτησε το άτυπο γεύμα, στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια του οποίου επιβεβαιώθηκε το χάσμα απόψεων

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού Ειδικού Απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου.

Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο από τα Ηνωμένα Έθνη, από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές.

Στην ανάγκη όπως διερευνηθούν νέες ιδέες στάθηκε κατά την αναχώρηση του από τα Ηνωμένα Έθνη ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος ωστόσο λίγο αργότερα από το «Σπίτι της Τουρκίας» απ’ όπου προφανώς έδωσε αναφορά στην Άγκυρα, έσπευσε να προκαταβάλει την ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκαθαρίζοντας πως ο νέος συνεργάτης του ΓΓ για το Κυπριακό, δεν θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες από ότι είχε η κυρία Λουτ.

«Συζητήσαμε ό,τι μπορέσαμε και ελπίζουμε ότι ο ΓΓ θα μπορέσει να εξερευνήσει νέες ιδέες γιατί η θέση μας είναι, όπως έλεγα πάντα, ότι έχουμε δικαίωμα να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε… το Κυπριακό πρόβλημα διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, έτσι δεν βιαζόμαστε», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο Τατάρ όσο και η Άγκυρα, έβαλαν από τον Απρίλιο - στην διάσκεψη της Γενεύης βέτο στον διορισμό ενός Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέας με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς όπως υποστηρίζουν θα δώσει την εντύπωση ότι η διαδικασία αποτελεί συνέχεια του Κραν Μοντανά.

Επί της ουσίας, επιβεβαιώθηκε απλά το τεράστιο χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, με τον Ερσίν Τατάρ να επιμένει στη λύση δυο κρατών και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να θέτει ξανά επί τάπητος τις εναλλακτικές προτάσεις που κατά καιρούς κατέθεσε από την αποκέντρωση εξουσιών μέχρι την επιστροφή στο Σύνταγμα του 60.

«Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των ΗΕ, την εντολή του ΓΓ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου», επισήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στα ΜΟΕ που εισηγήθηκε με επίκεντρο της Αμμόχωστο, δέσμη που απέρριψε και δημοσίως ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έσπευσε αντίθετα να καλωσορίσει, την εισήγηση του Αντόνιο Γκουτέρες για την ανάγκη ενίσχυσης των Τεχνικών Επιτροπών, αλλά και να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις πάγιες επιφυλάξεις της Ε/Κ πλευράς, περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

«Είπα στον Αναστασιάδη ότι πρέπει να δει τις πραγματικότητες στην Κύπρο και ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη, δύο χωριστές διοικήσεις, δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστές δομές. Εάν δεν τις βλέπετε ακόμα αυτές τις πραγματικότητες, πώς θα κάνουμε μια μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο;», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης.

Ενδεικτικό το κλίματος και το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεση, ως είθισται, ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη, για τα αποτελέσματα του άτυπου γεύματος και επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.