Ανασκόπησαν την τριμερή συνεργασία στη Νέα Υόρκη, Χριστοδουλίδης-Δένδιας-Σούκρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύσει σήμερα ο ΥΠΕΞ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Δένδιας και Sameh Soukry, συζήτησαν την Πέμπτη, στη Νέα Υόρκη, το ενδεχόμενο πρόσκλησης και άλλων κρατών σε ad hoc βάση για συμμετοχή στις διεργασίες της εν λόγω Τριμερούς, ενώ παράλληλα προέβησαν σε προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.
 
Η συνάντηση των τριών Υπουργών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην αμερικανική μεγαλούπολη και έδρα των ΗΕ για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε επίσης χθες χωριστές συναντήσεις και επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γουιάνας, με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, και της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ανασκοπήθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών χωρών, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση όλων των μερών στη θεσμοθέτηση μηχανισμών παρακολούθησης του έργου που επιτελείται μέσω της Μόνιμης Γραμματείας που αναμένεται πολύ σύντομα να αρχίσει τη λειτουργία της στη Λευκωσία, συζητήθηκε το ενδεχόμενο πρόσκλησης και άλλων Κρατών σε ad hoc βάση για συμμετοχή στις διεργασίες, και έγινε προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της τριμερούς που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.
 
Στην πρωινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, μετά την τελευταία συνάντησή τους που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο, και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τον Σύνδεσμο. Προς τούτο αποφασίστηκε η άμεση έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο τη συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο μερών, με στόχο αυτό να υπογραφτεί στο πλαίσιο επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Aboul Gheit στην Κύπρο το προσεχές διάστημα.
 
Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον Αναπλ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει για θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, με έμφαση στα θέματα ενέργειας και στις προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων στον επιχειρηματικό τομέα. Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για τις σχέσεις ΕΕ-Κατάρ, ενώ από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επαναβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζεται στο υπόβαθρο των στενών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους λαούς των δύο χωρών. Ο Αρμένιος Υπουργός αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί την Κύπρο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων.
 
Το μεσημέρι ο κ. Χριστοδουλίδης παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν ανάμεσα σε άλλα η περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαίρετων διμερών σχέσεων Κύπρου – Ιορδανίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, και τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια των δύο χωρών για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και του διαλόγου, στη βάση θετικής προσέγγισης.
 
Στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του από τη Γουιάνα, Hugh Hilton Todd, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα στις προοπτικές και προκλήσεις που δημιουργεί η εξεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και εξετάστηκαν τρόποι για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στο διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο δράσης διεθνών οργανισμών των οποίων αμφότερες είναι μέλη, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη και η Κοινοπολιτεία.  
 
Ακολούθως, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών της Μογγολίας,  Battsetseg Batmunkh, και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρουάντα, Vincent Biruta, με τους οποίους συζήτησε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις με στόχο την εξασφάλιση αμοιβαίας υποστήριξης σε υποψηφιότητες της Κύπρου σε διάφορα διεθνή σώματα και οργανισμούς.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σήμερα, Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο τελευταίος θα προσφωνήσει τις εργασίες της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, και ακολούθως θα παρακαθίσει στη συνάντηση που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Lavrov, καθώς και στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί προς τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Το απόγευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Tileuberdi Mukhtar, και θα παρακαθίσει, τέλος, στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με αντιπροσωπεία της ExxonMobil.
 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.