Δριμύ κατηγορώ του Προέδρου Αναστασιάδη κατά της Τουρκίας στη Γενική Συνέλευση (ΒΙΝΤΕΟ)

Λάβρος κατά της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δριμύ κατηγορώ κατά της Τουρκίας και προσωπικά κατά του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αποκαλύπτοντας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το πραγματικό στόχο πίσω από την εμμονή τους για εκτροπή σε λύση δύο κρατών.

«Η αφήγηση που αναπτύχθηκε από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με την οποία όλες οι προσπάθειες για επίτευξη συμβιβασμού απέτυχαν και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, ενισχύει τα έγκυρα επιχειρήματα ότι το τελικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι να λύσει το Κυπριακό, αλλά να μετατρέψει την Κύπρος σε προτεκτοράτο της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό αφού τόνισε πως για την κυπριακή πλευρά, υπάρχει μόνο ένα σχέδιο, η επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας διακανονισμός που θα οδηγήσει σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο Κράτος, χωρίς το ξεπερασμένο Σύστημα Εγγυήσεων, παρουσία ξένων στρατευμάτων και ξένες εξαρτήσεις, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις προτάσεις που κατά καιρούς κατέθεσε και απορρίφθηκαν από την Τουρκική πλευρά, από την αποκέντρωση εξουσιών και την επιλογή ενός κοινοβουλευτικού συστήματος μέχρι την πρόσκληση του στους Τουρκοκύπριους να επανενταχθούν στους κρατικούς θεσμούς του Συντάγματος του 60'.

Είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια πρόσκληση δεν προορίζεται να είναι μια εναλλακτική λύση στη συμφωνημένη βάση του διακανονισμού. Σκοπός του είναι να διευκολύνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιστρέψει στο Κράτος εν αναμονή οριστικού διακανονισμού, εφόσον επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία, συμμετέχοντας έτσι πλήρως στην εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδιακό Κράτος.

Προηγουμένως σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κόλλησε στο τοίχο τον Ταγίπ Ερντογάν, για την αναφορά του σε πραγματικότητες, υπενθυμίζοντας στην Συνέλευση τις πραγματικές πραγματικότητες και εγκλήματα της Τουρκίας στη Κύπρο.

«Δεν είναι γεγονός ότι το 37 % του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους μέλους της ΕΕ, παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, με περισσότερα από σαράντα χιλιάδες στρατεύματα να βρίσκονται ακόμη στο έδαφος; Δεν είναι γεγονός ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974, το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια των προγόνων τους; Δεν είναι γεγονός ότι έχουν εγκαταστήσει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους υπηκόους στις κατεχόμενες περιοχές, αλλάζοντας έτσι τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού;», ανέφερε διερωτώμενος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος και στις ενέργειες της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της Αμμοχώστου, ενώ δεν δίστασε να ξεμπροστιάσει τον Ερντογάν, σε σχέση τόσο με την αναφορά του ότι τα προβλήματα σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου - τη στιγμή που η χώρα του αρνείται να κυρώσει τη Σύμβαση για Δίκαιο της Θάλασσας, όσο και κυρίως για την επίκληση του στις σχέσης καλής γειτονίας.

«Και αναρωτιέμαι, πάλι: Ποια χώρα είχε εισβάλει και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να κατέχει την Κύπρο; Ποια χώρα εισέβαλε στη Συρία; Ποια χώρα παραβιάζει την κυριαρχία του Ιράκ; Ποια χώρα επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης; Ποια χώρα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας; Ποια χώρα παρενέβη στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ;», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε σχέση με τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη ο Πρόεδρος υπέδειξε πως θα πρέπει καταστούν πιο αποτελεσματικά πως όφελος όσων έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας, υπερθεματίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για μεταρρύθμιση και αναζωογόνηση του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης: 

Καταδίκασαν τις τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο τα μόνιμα μέλη του ΣΑ

Ευχαρίστησε τον Λαβρόφ για τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό ο ΠτΔ

Θα συναντηθεί τελικά με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.