Αύξηση 30% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Απαιτούνται βαθιές κοινωνικές τομές και ολιστική προσέγγιση λέει η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας

Πέραν των 300 περιπτώσεων έμφυλης βίας έχουν εξυπηρετηθεί από το Σπίτι της Γυναίκας το οποίο λειτουργεί υπό ευθύνη του ΣΠΑΒΟ, ανέφερε η πρόεδρος του συνδέσμου Μαρία Κούσιου κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης. Κάτι που σημαίνει πως από τον περασμένο Δεκέμβριο, τουλάχιστον μια γυναίκα καθημερινά, απευθύνεται στο ΣΠΑΒΟ. 

«Σε εξέλιξη βρίσκεται ωστόσο και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το δήμο ύψωνα και με τον δήμο Γεροσκήπου για παραχώρηση ειδικού χώρου για παροχή συμβουλευτικής σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Λεμεσό.Παράλληλα ένα από τα σημαντικά έργα του παρόντος διοικητικού ήταν και η εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας στη Λάρνακα», είπε η Πρόεδρος του ΣΠΑΒΟ, Μαρία Κούσιου.  

Ανησυχίες στο μεταξύ προκαλούν τα περιστατικά οικογενειακής βίας που καταγράφηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας 

«Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής καθόλη της διάρκεια της πανδημίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καταγράφηκε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, πιο συγκεκριμένα στην χώρα μας τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν αύξηση περίπου 30%», είπε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση. 

Στη σημαντικότητα του έργου που επιτελεί ο ΣΠΑΒΟ, αλλά και στην μακροχρόνια προσφορά του στα θέματα ενδοοικογενειακή βίας, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου τον οποίο ανέγνωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Αντρέας Ζαχαριάδης. 

«Η συνεργασία μαζί σας και η πολύτιμη και εποικοδομητική συνδρομή σας σε θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες, συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση και αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και στην επίτευξη των στόχων για έμπρακτη και ουσιαστική ισότητα στην κοινωνία μας.», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Ζαχαριάδης.  

Να αναφερθεί ότι πέρσι ο ΣΠΑΒΟ ανέπτυξε τη γραμμή βοήθειας sms, την υπηρεσία live chat, τις διαδικτυακές ατομικές συνεδρίες, τους εναλλακτικούς χώρους φιλοξενίας σε Λευκωσία Λεμεσό και Πάφο, τη κοινωνική υπηρεσία ΣΠΑΒΟ, το πρόγραμμα φύλαξης και ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης παιδιών αλλά και το συμβουλευτικό θεραπευτικό πρόγραμμα Προτέας.

Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.