Πόσος καιρός χρειάζεται για την έκδοση ενός τίτλου ιδιοκτησίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκκρεμεί η έκδοση πάνω από 19,190 τίτλων ιδιοκτησίας

Εκκρεμεί η έκδοση 19,190 τίτλων ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Εδώ και χρόνια παλεύουν με αυτό το πρόβλημα που τείνει να λυθεί το τελευταίο διάστημα μετά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Ελλίκος Ηλία, ανέφερε πως τα τελευταία δέκα χρόνια παλεύουν με το πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας.

Την ίδια ώρα, σημείωσε πως έχουν εκδώσει 100,000 τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ εκρεμεί η έκδοση 19,190 τίτλων, οι οποίοι αφορούν αναγκαστικούς εκσυγχρονισμούς και οι αρχικοί ιδιοκτήτες δεν συνεργάζονται.

«Αναλαμβάνει δράση το Τμήμα Κτηματολογίου με άλλες αρμόδιες αρχές για να επιτύχουμε να εκδώσουμε αυτούς τους τίτλους», δήλωσε ο κ. Ηλία.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2011 και εκσυγχρονίστηκε στη συνέχεια, η οποία επιτρέπει στο Κτηματολόγιο να προχωρήσει είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από αίτηση του αγοραστεί σε αναγκαστικό εκσυγχρονισμό ενός ακινήτου.

«Έχουμε δέσμευση λόγω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να προχωρήσουν στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησιών σε ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί με πωλητήρια έγγραφα, τα οποία είναι προβληματικά», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να εκδοθεί ένας τίτλος

Ερωτηθείς πόσο καιρός χρειάζεται να εκδοθεί ένας τίτλος ιδιοκτησίας, εξήγησε πως εξαρτάται από την προθυμία του αρχικού ιδιοκτήτη ενός ακινήτου.

«Εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας στον αρχικό ιδιοκτήτη ενός ακίνητου και θα πρέπει να εξασφαλιστεί πιστοποιητικό από αρμόδια αρχή. Απαιτείται το πιστοποιητικό έγκρισης, το πιστοποιητικό με σημειώσεις και πιστοποιητικό με μη εξουσιοδοτικές εργασίες. Μόλις εκδοθεί αυτό το πιστοποιητικό προχωρούν στην έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας στο όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη», σημείωσε ο κ. Ηλία.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως χρειάζεται ένας χρόνος από την ημέρα που εκδίδεται ο τίτλος ιδιοκτησίας στο όνομα του αρχικού ιδιοκτήτη για να μεταβιβαστεί στον αγοραστή.

«Αν δεν συνεργάζεται με τον αγοραστή, τότε ξεκινούν μια δεύτερη διαδικασία για αναγκαστική μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας από τον αρχικό ιδιοκτήτη με τον αγοραστή», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίας και Χωρομετρίας.

Το ηλεκτρονικό σύστημα του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας είναι από τα πρώτα που έχουν εκσυγχρονιστεί.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Ηλία οι επιστολές για τους τίτλους ιδιοκτησίας θα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικώς με βάση τη νομοθεσία.

Επιμέλεια: Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...