Πρόκληση πυρκαγιών: Έπιασαν δουλεία για την αναθεώρηση των ποινών (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα κενά, οι ελλείψεις και οι συγκρούσεις που υπάρχουν στις νομοθεσίες αναφορικά με τις ποινές που προβλέπονται για την πρόκληση πυρκαγιών, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό τον Γενικό Εισαγγελέα

Κενά, ελλείψεις και συγκρούσεις εντοπίζει η νομική υπηρεσία στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τις πυρκαγιές και τις επιβαλλόμενες ποινές. 

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Εισαγγελέα και στην παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Γεωργίας και Δικαιοσύνης, του Αρχηγού Αστυνομίας, των Διευθυντών της Πυροσβεστικής και Τμήματος Δασών, του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας και υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός αυστηρού, σοβαρού, ευέλικτου και άμεσου νομικού πλαισίου. 

«Διαφορετικές νομοθεσίες προβλέπουν διαφορετικές ποινές στα θέματα πρόκλησης πυρκαγιών κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στο δίκαιο και στη δυνατότητα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με ικανοποιητική προώθηση των υποθέσεων στα δικαστήρια», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.  

Αφορμή για τη σύσκεψη αποτέλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας στις αρχές Ιουλίου, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κενά, ελλείψεις και συγκρούσεις μεταξύ νομοθεσιών. Όπως για παράδειγμα τα αδικήματα για εμπρησμό, άναμμα φωτιάς και πρόκληση πυρκαγιάς, τα οποία είναι διάσπαρτα σε διάφορες νομοθεσίες, με κάποιες μάλιστα από τις αξιόποινες συμπεριφορές να αλληλοκαλύπτονται, με διαφορετικές ποινές. 

«Να δημιουργηθεί ένα αδίκημα απόλυτης ευθύνης, για καψάλισμα ή για χρήση μηχανημάτων που προκαλούν φωτιά έστω και αν δεν προκληθεί πυρκαγιά να είναι ποινικό αδίκημα απόλυτης ευθύνης και να υπάρχει και εξώδικη ρύθμιση του με πολύ αυστηρές ποινές», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.  

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή θα επιδιωχθεί μέχρι τα Χριστούγεννα να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη Βουλή για έγκριση πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, ώστε να είναι σε εφαρμογή όταν θα υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. 

Την εξέταση των νομοθεσιών ανέλαβε ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα καταθέσει εισηγήσεις για συζήτηση σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις εννέα Νοεμβρίου


Φωτογραφίες mattpress:
Χρυσόστομος Σουρκούνης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.