Έντονο παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη : Αισιόδοξος για τον διορισμό ειδικού σύμβουλου ο ΓΓ του ΟΗΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το παρασκήνιο οι επαφές του προέδρου Αναστασίαδη στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Ν.Υ, κατά την χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον ΠΤΔ, ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι η τουρκική πλευρά, στην προκειμένη περίπτωση ο Ερσίν Τατάρ θα αποδεχθεί την πρόταση του για διορισμό Ειδικού Συμβούλου στο Κυπριακό. Χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες εξηγήσεις ως προς το από που πηγάζει αυτή του η αισιοδοξία. 

Ο διορισμός, νέου Ειδικού Συμβούλου φαίνεται να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εναλλακτικά, σε περίπτωση δηλαδή που η τουρκική πλευρά δεν συναινέσει και πάλι, θα περιοριστεί στον διορισμό αντικαταστάτη της κυρίας Λουτ, ως προσωπικού του απεσταλμένου. 

Ο διορισμός Ειδικού Συμβούλου, προϋποθέτει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς πρόκειται για θεσμική θέση με αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά και με όρους εντολή απευθείας από το Σ.Α. 

Πέραν από τις συναντήσεις με τα εμπλεκόμενα στο κυπριακό μέρη ο Ειδικός Σύμβουλος, δύναται με σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών στην Κύπρο, να συγκαλεί συναντήσεις σε τεχνικό και τεχνοκρατικό επίπεδο. 

Από την άλλη διπλωματικοί επισημαίνουν, πως ο διορισμός κυρίως Ειδικού Συμβούλου, δύναται υπό μία έννοια να αποδεσμεύσει τον Γενικό Γραμματέα από την προσωπική εμπλοκή του στο κυπριακό. Να υπενθυμίσουμε πως μετά το ναυάγιο στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης ο κος Γκουτέρες είχε δεσμευτεί στην σύγκλιση νέας άτυπης πενταμερούς εντός μάλιστα τριών μηνών. 

Συνεχίζονται οι επαφές του Προέδρου στη Νέα Υόρκη 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράκ Μπαχράμ Σαλίχ. 

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε η προοπτική συμμετοχής και του Ιράκ στον τριμερή μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με παράλληλα συμμετοχή και της Αιγύπτου στο φορμάτ 3 συν 2, και η ενδεχόμενη φιλοξενία μιας τέτοιας Συνάντησης στην Κύπρο. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Κύπρου, καθώς και στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού την Τουρκία.

Κυριάκος Πομηλορίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.