Πράσινη οικονομία: Η δυσκολία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για προσαρμογή

Ο Γενικός Διευθυντής του CIM ανέλυσε στο ant1.com.cy τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία

Στην πράσινη οικονομία στρέφονται τα περισσότερα κράτη υπό το βάρος της αυξανόμενης κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες προσπαθούν να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον με την υιοθέτηση βιώσιμων εγκαταστάσεων αλλά και προϊόντων.

Παρόλα αυτά,  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εγκαταλείψουν τον παραδοσιακό τρόπο λειτουργίας λόγω των αυξανόμενων κοστών που χρειάζονται για να καταστούν φιλικές προς το περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του στο ant1.com.cy, ο Γενικός Διευθυντής του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης, ανέφερε πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιφέρει κόστος στις κυβερνήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη οικονομία.

Την ίδια ώρα, σημείωσε πως όταν οι κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών ή των πλημμύρων αυξάνονται τα κόστη διαχείρισης, ενώ τόνισε πως η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ατόμων.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του CIM γίνονται επενδύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διοχετεύονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες οικονομικής δραστηριότητες προκειμένου να γίνουν να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον.

«Ακούγεται η κλιματική αλλαγή κάτι πολύ αόριστο, ωστόσο η πράσινη ανάπτυξη έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει οι υποδομές να είναι να είναι φιλικές προς το περιβάλλον και να κινούνται προς την κατεύθυνση επίτευξης στόχων όπως η μείωση των ρύπων, η χρήση ανανεώσιμων ενεργειών», εξήγησε ο κ. Χατζηγιάννη.

Θα πρέπει να εγκαταληφθεί ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων

Οι φιλικές προς το περιβάλλον δομές των επιχειρήσεων θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.

«Η νομοθεσία θα γίνει αυστηρότερη για τις επιχειρήσεις για αυτό και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούν να δουλεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο και πρέπει οι εγκαταστάσεις και οι δραστηριότητες τους να συνάδουν με την περιβαλλοντική πολιτική», εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του CIM.

Παράλληλα, εξήγησε πως οι επιχειρήσεις και οικονομική δραστηριότητα θα πρέπει να προσαρμοστούν αν προχωρήσουν τα πράγματα όπως δείχνουν.

«Πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα καλύτερα για να αντιστρέψουμε την οικολογική καταστροφή, ωστόσο δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούν οι εταιρείες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η δυσκολία της προσαρμογής και τα αυξανόμενα κόστη

Για αυτό τον λόγο σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη είναι που το περισσότερο μέρος των χρημάτων του Σχεδίου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετέχει και η Κύπρος προορίζεται στην πράσινη οικονομία μιας θα είναι μεγάλος το κόστος της προσαρμογής των επιχειρήσεων.

«Έρχονται να δώσουν κίνητρα σε όσους θα μπουν στο παιχνίδι της πράσινης οικονομίας, να αναπτύξουν τις υποδομές και την τεχνολογία. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση, ωστόσο βλέπουμε προς τα πράγματα κινούνται προς το εκεί», σημείωσε.

Η προσαρμογή είναι δύσκολη, ωστόσο στο εγγύς μέλλον θα είναι επιτακτική ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα επωμιστούν το βάρος αυτής της αλλαγής. 

«Το πιο σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι πιο δύσκολο να προσαρμοστούν ιδιαίτερη στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Όσον αφορά τις πολυεθνικές εταιρείες, δήλωσε πως έχουν θορυβηθεί καθώς θέλουν είναι μπροστά στις εξελίξεις και να είναι κοινωνικά υπεύθυνες.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τον καταναλωτή αν μια εταιρεία ή επιχείρηση είναι φιλική προς το περιβάλλον.

«Οι εγκαταστάσεις και ο τρόπος που συμπεριφέρονται δείχνουν ότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν αφήνουν αποτυπώματα με τη δραστηριότητα τους. Ο καταναλωτής προτιμά να αγοράσει προϊόντα από εταιρείες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του CIM.

Ιουλιέτα Μιχαήλ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...