Συμβολή της Βουλής στην περαιτέρω ώθηση της συνεργασίας με Αυστραλία συζήτησαν Δημητρίου και Ύπατος Αρμοστής

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Αυστραλίας όσον αφορά το κυπριακό

Κυπριακό, διμερείς σχέσεις και συμβολή Βουλής στην περαιτέρω ώθηση της διμερούς συνεργασίας ήταν στο επίκεντρο συνάντησης την Παρασκευή της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, με τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο, Samuel Beever.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η κ. Δημητρίου εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Αυστραλίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες επίλυσής του, στη βάση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αρχών.

Σταθερή θέση μας, τόνισε η κ. Δημητρίου, είναι ο τερματισμός των τουρκικών παραβιάσεων και η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν, με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, μακριά από διχοτομικές αξιώσεις. Οι απαράδεκτες αυτές αξιώσεις της Τουρκίας, τόνισε, στοχεύουν στη νομιμοποίηση της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές.

Ο κ. Beever επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της Αυστραλίας σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της χώρας του προς επίτευξη λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις φιλίας μεταξύ της Κύπρου και της Αυστραλίας και η συνεργασία που ανέπτυξαν οι δύο χώρες, αλλά και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυσή της σε πολλούς τομείς, όπως αυτούς της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, καθώς και της διαχείρισης κρίσεων, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Αυστραλία.

Τονίστηκε δε η ουσιαστική συμβολή της Βουλής μέσω συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, στην περαιτέρω ώθηση της συνεργασίας αυτής. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της ίδιας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παροχή κάθε δυνατής στήριξης προς την κατεύθυνση αυτή.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του Αυστραλού Ύπατου Αρμοστή, η κ. Δημητρίου τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες συζητήσεις της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Αυστραλός Ύπατος Αρμοστής, αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ιδιαίτερα τη σημασία επικύρωσης και από την Κύπρο της Συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της  Αυστραλίας.

Αντηλλάγησαν απόψεις όσον αφορά την πορεία της πανδημίας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στις δύο χώρες.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.