Κενά, ελλείψεις, λάθη και προβλήματα ανομοιομορφίας στο Πόθεν Έσχες Βουλευτών (ΒΙΝΤΕΟ)

Η αρμόδια Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου στις 23 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες της

Κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων οι 56 της Βουλής, ωστόσο δεν έλειψαν ούτε αυτή την φορά τα κενά και οι ελλείψεις. 

Τα προβλήματα, που είχαν διαπιστωθεί μόλις οι δηλώσεις αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Βουλής προ ημερών, διαπίστωσε και η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες, η οποία ασχολήθηκε σήμερα με τον έλεγχο των δηλώσεων. 

Η Επιτροπή θα επανασυγκληθεί την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές της. 

«Επειδή έχει διαπιστωθεί ελλιπής συμπλήρωση σε συγκεκριμένες αιτήσεις, αποφάσισε ομόφωνα η Επιτροπή και έδωσε οδηγίες να διεξέλθουν υπηρεσιακοί όλες τις αιτήσεις ξανά και θα τις δει μαζί με την Επιτροπή, για να καλέσουμε στη συνέχεια τους Βουλευτές που δεν έχουν συμπληρώσει σωστά το έντυπο να το πράξουν, χωρίς να λέμε ότι έχουμε την αρμοδιότητα να ελέγξουμε αν είναι αληθή τα στοιχεία. Αυτή την αρμοδιότητα δεν την έχουμε», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. 

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ουσιαστικός έλεγχος δεν γίνεται, και στην πραγματικότητα ό,τι δηλώσεις κατέχεις. 
Η ανάγκη για αυστηροποίηση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου, επιτακτική, όπως αναγνωρίζουν πλέον όλοι, με την συζήτηση να συνεχίζεται στην Επιτροπή Θεσμών. 

«Πρέπει να είναι τα πάντα ξεκάθαρα, τα πεδία να είναι συγκεκριμένα και ως τέτοια να συμπληρώνονται, δηλαδή να μην εναπόκειται στο τι αντιλαμβάνεται κάποιος ότι πρέπει να συμπληρώσει και αυτό λοιπόν το πλαίσιο που θα αποφασιστεί, αυτό να κατατίθεται, αυτό να δημοσιοποιείται και να υπάρχει σύγκριση με το προηγούμενο, γιατί το ζητούμενο δεν είναι να δούμε την οικονομική κατάσταση ενός βουλευτή, αν είναι πλούσιος, φτωχός. Το θέμα είναι να δούμε κατά πόσο δικαιολογούνται τα περιουσιακά του στοιχεία», σημείωσε η κ. Δημητρίου.  

Ποιος θα διεξάγει τον έλεγχο είναι επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο στην υπό εξέλιξη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών για το νέο πλαίσιο, με την Πρόεδρο της Βουλής να υποστηρίζει ότι αυτός δεν μπορεί να γίνεται ούτε από Βουλευτές, ούτε από υπηρεσιακούς.

Διαβάστε επίσης: «Έστησαν» την Πρόεδρο της Βουλής για το Πόθεν Έσχες (ΒΙΝΤΕΟ)


Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.