Δημοτικές τον Μάιο 2024: Ως τις 30 Νοέμβριου ψηφίζουν τη μεταρρύθμιση

Μετατίθενται οριστικά οι εκλογές ανάδειξης των τοπικών αρχών

Την αναβολή των Δημοτικών Εκλογών για τον Μάιο του 2024 αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, που ενέκρινε τα τρία τροποποιητικά νομοσχέδια που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, και τα οποία επιτρέπουν την επέκταση της θητείας των εκλεγμένων τοπικών αρχών, σε δήμους και κοινότητες. 

Με 37 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές υπερψηφίστηκαν τα τρία νομοσχέδια. 

Δημοκρατικός Συναγερμός, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, τάχθηκαν υπέρ της αναβολής, ενώ την κανονική διεξαγωγή των εκλογών υποστήριξαν Οικολόγοι και ΕΛΑΜ και η ΕΔΕΚ τήρησε αποχή. 

«Σήμερα άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτούν οι πολίτες που διεκδικούν Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύγχρονη και αποτελεσματική. Με την ίδια σύνεση καλούμαστε να συνεχίσουμε την υλοποίηση και των άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  

«Η σημερινή απόφαση της Βουλής συνιστά το πρώτο βήμα για την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ΚΔ. Είμαστε πανέτοιμοι για την ολοκλήρωση της μέσα στο συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. θέλω θερμά να ευχαριστήσω τα κόμματα για τη στάση ευθύνης που επέδειξαν», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.  

Το σκηνικό είχε προδιαγραφεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, που προηγήθηκε της Ολομέλειας. 

Η Επιτροπή εξέτασε τα σχετικά νομοσχέδια στην παρουσία και του αρμόδιου Υπουργού, με τα κόμματα να δεσμεύονται ότι θα συζητήσουν την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης εντατικά, ώστε να ολοκληρώσουν μέχρι τις τριάντα Νοεμβρίου, ώστε τα σχετικά κονδύλια να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2022. 

«Οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν επιτέλους να έχουν στη διάθεσή τους ένα νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα μπορεί να τους προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, θα δώσει στους Δήμους αυτό που τόσα χρόνια συζητούμε: διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια», είπε ο κ. Νουρής. 

«Το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ξεπερασμένο, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς ως έχει σήμερα, πνέει τα λοίσθια», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Άριστος Δαμιανού.  

«Για την εθνική και κοινωνική αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα πλαίσια μιας ευρύτερης συναίνεσης που σήμερα διαφάνηκε ότι υπάρχει, είχαμε πει ότι είτε γίνουν εκλογές είτε δοθεί παράταση, εμείς θα είμαστε εδώ», σημείωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας.  

«Συμφωνήσαμε στην παράταση της θητείας των υφιστάμενων Τοπικών Αρχών. Αυτό όμως θεωρούμε ότι δημιουργεί ταυτόχρονα ισχυρή αυτοδέσμευση για θετική κατάληξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος. Χρίστος Σενέκης.  

«Το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης, είναι ότι θα προσφέρεται στον πολίτη, στο δημότη, στον κάτοικο της κάθε κοινότητας ποιοτικότερες εργασίες και πιο φθηνά», είπε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, Μαρίνος Μουσιούτας. 

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί αν όντως μας ενδιαφέρει να ενώσουμε τις εκλογικές διαδικασίες, γιατί δεν ταυτίζουμε τις Ευρωεκλογές με τις Βουλευτικές Εκλογές;», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Το ΕΛΑΜ και το κίνημα Οικολόγων τάχθηκαν υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των Δημοτικών Εκλογών και της μείωσης της θητείας στους 30 μήνες για αυτή την εκλογική διαδικασία. 

Άναψαν τα αίματα 

Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής μεταξύ ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ, όταν ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Ανδρέας Θεμιστοκλέους, επιχειρηματολογώντας κατά της αναβολής των Δημοτικών Εκλογών, ξεσήκωσε, με τις τοποθετήσεις του, την αντίδραση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη. 

«Σφαγιάζουμε την δημοκρατία για να εξοικονομήσουμε χρήματα», είπε ο Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους. 

«Εξωφρενικό, αν είναι ποτέ δυνατό να δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από τους υμνητές του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β και τους υμνητές του Χίτλερ», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης.  

Επιλεκτική ευαισθησία ΑΚΕΛ ως προς τη δημοκρατία , περίοδο Χριστόφια διώχθηκαν εκπαιδευτικοί και εκδότης σατιρικής εφημερίδας για τις θέσεις τους που διδάχθηκαν δημοκρατία, στα εκπαιδευτήρια σοβιετικής ένωσης η στο Τσαουσέσκου», είπε ο Χρίστος Χρίστου. 

«Ευτυχές γεγονός ότι νιώθουν προσβολή, να αρθεί η ασυλία και να μας πάρουν δικαστήριο», είπε ο κ. Λουκαίδης.  

Με παρέμβαση του προεδρεύοντος του σώματος, Ζαχαρία Κουλία, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έπεσαν και οι εργασίες της Ολομέλειας συνεχίστηκαν κανονικά


Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.