Oι θέσεις που θα αναπτύξει ο Πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής των EUMED

Ακολούθως, ο Πρόεδρος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ

Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογεί η Κυβέρνηση τη Σύνοδο Κορυφής των 9 νότιων χωρών της ΕΕ (EUMED) που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στην Αθήνα. Η σύνοδος θα είναι διευρυμένη με τη συμμετοχή για πρώτη φορά πέραν των χωρών της ομάδας Μed7 (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα), της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα αξιοποιήσει το βήμα και τις συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου, προκειμένου να συζητήσει τόσο ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, αλλά και ζητήματα ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας. Στόχος είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο θα αξιοποιηθεί τόσο όσον αφορά στο Κυπριακό, όσο και σε άλλα ζητήματα που είναι και κυπριακού ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό και το θέμα της πανδημίας.

Η Σύνοδος θα ασχοληθεί με ζητήματα που αφορούν τρεις μεγάλους πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και το μέλλον της  συνεργασίας με χώρες  της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στις τουρκικές παραβιάσεις στο έδαφος και τις περιοχές θαλάσσιας κυριαρχίας της Κύπρου, ενώ η συζήτηση για την ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής κυρίως θα αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο κεφάλαιο αυτό η έμφαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα δοθεί στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με κάθε τρόπο και με όλα τα μέσα επιδιώκει να εμποδίσει την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας που αναπτύσσεται στην περιοχή, μέσω της οποίας προωθείται μεταξύ άλλων ο στόχος της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας με αξιοποίηση πολλαπλών πηγών ενέργειας.

Δεύτερος πυλώνας είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα που περιλαμβάνει ζητήματα που προβληματίζουν και απασχολούν σήμερα την ΕΕ. Οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Κύπρος συμμετέχει στον μεγάλο προβληματισμό με θέσεις και απόψεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τα κοινωνικά δικαιώματα, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η διαχείριση της πανδημίας, καθώς και το νέο κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά την προώθηση της ενισχυμένης εταιρικότητας με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας. Η συζήτηση αυτή επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κύπρο καθώς αφορά το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Θα τεθούν οι νέες προτεραιότητες, η ανάπτυξη του κράτους δικαίου, ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Στο κεφάλαιο αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει και να προωθήσει την πρωτοβουλία του για την κλιματική αλλαγή και το διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 13-15 Οκτωβρίου. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός περιφερειακού σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Σημαντικές θεωρούνται και οι συζητήσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας όπου θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις υβριδικές απειλές, εξτρεμισμό κ.λπ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ. 

ΚΥΠΕ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.