Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το θέμα του χαλουμιού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένσταση κατέθεσε ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το θέμα του χαλουμιού. 

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από την εφαρμογή της απόφασης της Κομισιόν για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, έχουν ανοίξει νέοι αγώνες, και μάλιστα, εξ υπαιτιότητας του συνδέσμου τυροκόμων, αφού ο Σύνδεσμος και άλλοι έντεκα προσφεύγοντες, μεταξύ των οποίων παραγωγοί τυριού, χαλουμιού και αγελαδινού γάλακτος, ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ακύρωση της απόφασης. 

Σύμφωνα με το λεκτικό της αίτησης που καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο, και την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, οι προσφεύγοντες προβάλλουν ότι η Κομισιόν:

1.Υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτίμησης όσον αφορά το ζήτημα αν η αίτηση καταχώρισης πληροί τις προϋποθέσεις του σχετικού κανονισμού, ενώ δεν εξέτασε δεόντως την αίτηση καταχώρισης του όρου «Halloumi» ως ΠΟΠ 

2. Παραβίασε την αρχή της χρηστής διοίκησης λόγω της υπερβολικής διάρκειας της διαδικασίας, καταχώρισης καθώς επίσης και λόγω του ότι τα κυπριακά δικαστήρια έχουν ακυρώσει τις εσωτερικές εθνικές πράξεις επί των οποίων στηρίζεται ο προσβαλλόμενος κανονισμός. 

Σε δηλώσεις στον ΑΝΤ1, που προηγήθηκαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων είχε αναφέρει ότι το Υπουργείο Γεωργίας είναι ενήμερο για τις ενέργειες του συνδέσμου και για τις αλλαγές που ζητά ως προς τις πρόνοιες τις απόφασης. 

Με τον πρόεδρο των Τυροκόμων, Γιώργο Πέτρου να δηλώνει ότι «εμείς ενημερώσαμε το υπουργείο ότι θα κάνουμε αυτές τις κινήσεις και αν και εφόσον βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις για να λυθούν τα προβλήματα και να μην χαθούν οι εξαγωγές και να μην χυθεί γάλα από κανένα κτηνοτρόφο θα μπορέσουμε και μείς να αποσύρουμε την προσφυγή». 

Η προσφυγή του Συνδέσμου Τυροκόμων, πάντως, δεν ανησυχεί το Υπουργείο Γεωργίας, ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Κώστα Καδή, το συγκεκριμένο θέμα χειρίζεται πλέον η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, η οποία και θα ετοιμάσει την απάντηση προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε Επίσης: Πυρετώδεις προετοιμασίες για το ορόσημο του χαλουμιού την 1η Οκτωβρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.