«Αυτοψία» Επιτροπής Παιδείας στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (ΦΩΤΟΣ)

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν είναι μόνο σχολείο, είναι η ιστορία της Κύπρου,δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο δεν είναι μόνο σχολείο, είναι η ιστορία της Κύπρου, με εντυπωσιακή βιβλιοθήκη χωρίς βιβλιοθηκονόμους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς για τη σημερινή επίσκεψη της Επιτροπής στο συγκεκριμένο γυμνάσιο.

*Φωτογραφίες: Mattpress
 

Έχουν μουχλιάσει βιβλία του 1700, 1800, 1840 και χρειάζεται άμεση αντίδραση, πρόσθεσε. Θα επισκεφθούν επίσης, συνέχισε, σχολεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο, την Λεμεσό και τον ξεχασμένο Πύργο Τυλληρίας και την Πόλη Χρυσοχούς, όπου θα μεταβούν την Παρασκευή. Υπάρχουν, είπε, σοβαρά υλικοτεχνικά και κτιριακά προβλήματα ενώ έκανε λόγο για σχολεία τριών κατηγοριών. «Της ελίτ, της νομενκλατούρας του τόπου, τα σχολεία της δεύτερης κατηγορίας και τα σχολεία της τρίτης κατηγορίας, όπως το Νικολαϊδειο γυμνάσιο και το Λύκειο Κύκκου στην Πάφου, όπου συστεγάζονται σε άθλιες συνθήκες, και το Ευρυβιάδειο που είδαμε χθες στη Λάρνακα».
 
Εγγράφηκαν ως θέματα στη Βουλή, είπε ο κ. Μυλωνάς και απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος γιατί τα προγράμματα, οι εκσυγχρονισμοί και οι περισπούδαστες δηλώσεις από όλους είναι καλές, αλλά σημασία έχουν οι πράξεις.

 
Εδώ και 3 εβδομάδες, σημείωσε, πέραν των θεμάτων για τις συμπλεγματοποιήσεις τάξεων, των αδικιών και των ελλείψεων, περιμένουν και την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα των συνοδών.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ερωτηθείς σχετικά είπε ότι με τον συνάδελφό του Χρύσανθο Σαββίδη, ως ΔΗΚΟ, ενέγραψαν κι αυτοί θέμα στη Βουλή για το σχίσιμο της σελίδας βιβλίου και τη διαδικασία επιλογής των βιβλίων.
 
Ανέφερε ότι με την Επιτροπή Παιδείας ή και μόνος του, θα επισκεφθεί τις αποθήκες του Υπουργείου Παιδείας, λέγοντας ότι «μου έχουν καταγγελθεί σημεία και τέρατα για τις διαδικασίες. Αγορές βιβλίων τα οποία πετάσονται στο τέλος. Ακούστε τι μου είπαν, είναι δύο ταχυτήτων τα βιβλία. Τα βιβλία άμεσης ανάγκης και τα βιβλία τα αργά. Διερωτήθηκα ποια είναι αυτά. Είναι αυτά (είπαν) που έχουν stand by. Όλα αυτά είναι με χρήματα του δημοσίου».
 
Άκουσε επίσης, πρόσθεσε, για ταξίδια κατά το δοκούν για την αγορά βιβλίων. Θα διερευνηθούν όλα αυτά στην Επιτροπή, σημείωσε.
 
Για την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας που ζήτησε το ΑΚΕΛ, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι δεν θεωρεί πως θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Είναι συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτό, είπε λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ θέλει να μπει σε εποικοδομητικό διάλογο για να λύσει προβλήματα και όχι να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους.
 
Ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Παιδείας ανέφερε ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι δημιουργικά στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και όχι μόνο τις υποδομές, αλλά πρωτίστως τα μαθησιακά αποτελέσματα.
 
Ακούμε σπουδαίες εισηγήσεις από τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις των σχολείων που η Επιτροπή Παιδείας επισκέπτεται, πρόσθεσε, και όλα αυτά πρέπει να τύχουν επεξεργασίας, σε συνεργασία και με τη βουλή, για το καλύτερο αποτέλεσμα για το μέλλον των παιδιών μας, τους αυριανούς πολίτες.
 
Να τηρούμε, συνέχισε, με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα, ώστε να πετύχουμε την φυσική παρουσία στα σχολεία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, λέγοντας ότι πρέπει να πιστωθεί στην ΕΕΥ και το Υπ. Παιδείας ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σχεδόν πλήρη στελέχωση σε όλα τα σχολεία.ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.