Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Περιφερειακού Βρεφοπαιδοκομικού Σταθμού Μαραθάσας, του «Μαραθόκοσμου»

Επενδύοντας στα παιδιά, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της μειονεξίας

Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 τα εγκαίνια του Περιφερειακού Βρεφοπαιδοκομικού Σταθμού Μαραθάσας, του «Μαραθόκοσμου», από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιας υπερσύγχρονης δομής φροντίδας, απασχόλησης και αγωγής των μικρών παιδιών, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία και σημαντική πορεία ανάπτυξης.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε η Υφυπουργός Πρόνοιας κ. Αναστασία Ανθούση, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κ. Κώστας Χαμπιαούρης, ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γιαννάκη Παπαδούρη, το οποίο χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου τη δημιουργία των κτηριακών εγκαταστάσεων του Σταθμού, κ. Χαράλαμπος Μιρής και εκπρόσωποι των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου.

Στην τελετή εγκαινίων ήταν παρόν επίσης οι Προέδροι και τα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων Καλοπαναγιώτη, Οίκου, Πεδουλά, Γερακιών και Μουτουλλά, τα οποία σε πνεύμα απόλυτης συνεννόησης και αντιλαμβανόμενα ότι η συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων τους στον τομέα της κοινωνικής παρέμβασης είναι αναγκαία, συνέστησαν σύμπραξη και προώθησαν τη δημιουργία του Περιφερειακού Βρεφοπαιδοκομικού Σταθμού Μαραθάσας. Τον αγιασμό πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου Ιάκωβος με τους σεβαστούς ιερείς των κοινοτήτων της περιοχής.

Ο Κοινοτάρχης Καλοπαναγιώτη και Συντονιστής της Σύμπραξης των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής ανέφερε κατά την ομιλία του ότι «η λειτουργία του Μαραθόκοσμου θα υποστηρίξει τις οικογένειες που εγκαθίστανται πλέον μόνιμα στην Κοιλάδα Μαραθάσας, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής στον Καλοπαναγιώτη, ενός από τα μεγαλύτερα και πιο καινοτόμα προγράμματα ανασύστασης, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης ορεινής κοινότητας που εφαρμόστηκε ποτέ στην Κύπρο και έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία πέραν των 110 νέων θέσεων απασχόλησης».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γιαννάκη Παπαδούρη, επισήμανε ότι «το ίδρυμα Γιαννάκη Παπαδούρη, ως φιλανθρωπικός - μη κερδοσκοπικός οργανισμός, μέσα από τον οποίο υποστηρίχθηκαν οικονομικά όλες οι προσπάθειες αναγέννησης, αρχικά του Καλοπαναγιώτη και μετέπειτα της Μαραθάσας και του Τροόδους, δε θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί θετικά σε σχετικό αίτημα των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής και να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία του Μαραθόκοσμου». Σημείωσε δε, ότι «για την κάλυψη όλων των δαπανών εγκαθίδρυσης του Σταθμού και τη δημιουργία σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών, το Ίδρυμα Γιαννάκη Παπαδούρη παραχώρησε έως σήμερα δωρεά ποσού πέραν των τετρακόσιων χιλιάδων ευρώ».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, ανέφερε πως είναι διαπιστωμένο ότι η προσχολική αγωγή διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διάπλαση της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς θέτει τα θεμέλια σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, στην οποία οι εμπειρίες έχουν καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, στην εξέλιξη της μαθησιακής του ικανότητας και γενικότερα, στη δυνατότητα του ατόμου να πορεύεται στη ζωή με δύναμη και γνώση.

Σημείωσε δε, ότι «η ωφελιμότητα από τη λειτουργία τέτοιων προγραμμάτων είναι πολύπλευρη, ειδικά σε ορεινές κοινότητες όπως οι δικές σας, αφού η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι ώρες λειτουργίας των προγραμμάτων επιτρέπουν την ένταξη, επανένταξη και παραμονή του αδρανούς – κυρίως γυναικείου – εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας».

Η Διευθύνουσα του Μαραθόκοσμου τόνισε στην ομιλία της, ότι «το πρωτοποριακό πλαίσιο λειτουργίας του Σταθμού σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να προσφέρει στα παιδιά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αγωγής και βιωματικής μάθησης με ποικίλες δραστηριότητες και όχι απλά φροντίδα και φύλαξη. Σε ένα ασφαλές και ενθαρρυντικό περιβάλλον, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, μέσω καινοτόμων προγραμμάτων που ακολουθούν τις σύγχρονες επιταγές για τη μάθηση στη πρώτη αγωγή και εκπαίδευση να διανύσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με ασφάλεια, αγάπη, χαρά εμπιστοσύνη, αλληλεπίδραση με συνομήλικούς τους και γενικά με πλούσιες μαθησιακές εμπειρίες».
ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.