Υποδείξεις Αναστασιάδη σε Λίλι για τις προωθούμενες βρετανικές ιδέες (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε διευκρινίσεις προέβη ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο

Διευκρινήσεις για αναφορές και θέσεις που διατύπωσε την προηγούμενη Κυριακή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, σχετικά με τις λεγόμενες ιδέες που προωθεί το Λονδίνο στο Κυπριακό, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Στίβεν Λίλι. 

Στη συνάντηση που είχαν το πρωί, μετά από αίτημα του κ. Λίλι, και η οποία ήταν διάρκειας 60 λεπτών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως αφήνεται να νοηθεί από τη γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπέδειξε στο Βρετανό διπλωμάτη ότι ιδέες και προτάσεις που κατατίθενται, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ετεροβαρείς και να φλερτάρουν με απαράδεκτες προσεγγίσεις. 

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε στο Βρετανό Ύπατο Αρμοστή πως οι όποιες προτάσεις ή ιδέες θα πρέπει να μην εκφεύγουν του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, με απώτερο, πάντοτε, στόχο τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και παρουσία ξένων στρατευμάτων». 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε επίσης την ανάγκη για υιοθέτηση τολμηρών και ουσιαστικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρόσθεσε ότι συγκεκριμένα ΜΟΕ μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. 

Όπως ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα του για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, όπως είχε διατυπώσει στην επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ των ΗΕ στις 30/08/2021, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου». 

Από πλευράς του, ο Βρετανός διπλωμάτης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις θέσεις που διατύπωσε στην συνέντευξη της Κυριακής, έδωσε κάποιες εξηγήσεις αναφορικά με τις βρετανικές πρωτοβουλίες και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι ιδέες του Λονδίνου δεν εκφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθεί η διέξοδος που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.