Τα επόμενα βήματα για προώθηση των κοινών ενεργειακών έργων συζήτησαν Υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ

Εξέτασαν τα επόμενα βήματα στην από κοινού προώθηση έργων, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των δύο χωρών στο East Mediterranean Gas Forum

Τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, συζήτησαν την Τετάρτη  σε διαδικτυακή τους συνάντηση, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσα Πηλείδου και η Υπουργός Ενέργειας του Κράτους του Ισραήλ Karine Elharrar.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύεται στο ΓΤΠ, κατά τη συνάντηση, οι κυρίες Πηλείδου και Elharrar επικεντρώθηκαν στην αμοιβαία επωφελή ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, εξετάζοντας τα επόμενα βήματα στην από κοινού προώθηση έργων, όπως την ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector, καθώς και την ενεργή συμμετοχή των δύο χωρών στο East Mediterranean Gas Forum, του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού που αποσκοπεί στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν πρακτικούς τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης Κύπρου και Ισραήλ να εργαστούν μαζί για ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για την Ανατολική Μεσόγειο, με μειωμένες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων, συμπεριλαμβανομένων κοινών προσπαθειών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα επιτρέπουν την αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση κυκλικών πρακτικών.

Η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου δήλωσε ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι πραγματικοί εταίροι στην Ανατολική Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας συχνά πρωτοβουλίες και ηγούμενοι προσπαθειών για δημιουργία της αναγκαίας περιφερειακής συνεργασίας και συνεργιών μεταξύ γειτονικών χωρών.

«Είτε αναφορικά με τον τομέα των υδρογονανθράκων είτε για τον κοινό μας στόχο για μετάβαση σε ένα πράσινο ενεργειακό μοντέλο, η ευημερία, η σταθερότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας εξαρτώνται από τον αμοιβαίο μας σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε έθνους, καθώς και από την ικανότητα και την προθυμία μας να συνεργαστούμε στενά για να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον», ανέφερε.

Η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Karine Elharrar ανέφερε ότι η Κύπρος είναι κάτι περισσότερο από γείτονας του Ισραήλ. Η Κύπρος, είπε, είναι διαχρονικά στενός μας φίλος και εταίρος, ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με το Ισραήλ.

«Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μία τις σημαντικότερες προκλήσεις, αφού και οι δύο χώρες είναι ‘ενεργειακά νησιά’ και βασίζονται πλήρως στην ενεργειακή αυτάρκεια. Ελπίζω ειλικρινά ότι λόγω και της στενής μας φιλίας με την Υπουργό Νατάσα Πηλείδου, θα μπορέσουμε, οι δύο χώρες, να εργαστούμε μαζί προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα στην περιοχή», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνουν θα είναι προς όφελος των πολιτών και των καταναλωτών, οι οποίοι θα απολαμβάνουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, και, το σημαντικότερο, θα ενισχύσουν την ικανότητά των χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω τις ΑΠΕ και να τις εμπορεύονται κατά τις ώρες αιχμής.

*Φωτογραφία αρχείου 

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.