Οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα και η ερμηνεία της κυβέρνησης για την ανάκληση διαβατηρίων Τ/κ (ΒΙΝΤΕΟ)

Σωρεία αντιδράσεων στα κατεχόμενα για την αφαίρεση των διαβατηρίων από 14 λεγόμενους «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους

Κίνηση υψηλού συμβολισμού, χαρακτηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης την απόφαση για την ανάκληση των διαβατηρίων στον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ και σε 13 άλλους λεγόμενους αξιωματούχους του ψευδοκράτους.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που σημειώνονται στα κατεχόμενα, που προέρχονται κυρίως από τους επηρεαζόμενους των οποίων ανακλήθηκαν τα διαβατήρια, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, σημειώνουν εμφαντικά, πως σε μια στιγμή κατά την οποία η τουρκική πλευρά εντείνει τις προσπάθειες υπονόμευσης της λύσης του Κυπριακού, με αιχμή τον εποικισμό της Αμμοχώστου, η απόφαση της κυβέρνησης εκθέτει και αναδεικνύει, στα μάτια των απλών Τουρκοκυπρίων και της διεθνούς κοινότητας, τον καιροσκοπισμό, τις αντιφάσεις και την υποκρισία της πολιτικής ελίτ των Τουρκοκυπρίων.

«Η απόφαση (ανάκλησης των διαβατηρίων της ΚΔ) εκθέτει και αναδεικνύει, στα μάτια των απλών Τουρκοκυπρίων και της διεθνούς κοινότητας, τον καιροσκοπισμό, τις αντιφάσεις και την υποκρισία της πολιτικής ελίτ των Τ/κ. Ολόκληρο το παράνομο λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο», κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και γυρίζουν με αυτά τον κόσμο, και προσπαθούν να πείσουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνοντας με νόημα, τις αντιδράσεις στον Τουρκοκυπριακό Τύπο και την τουρκοκυπριακή κοινωνία όταν αποκαλύφθηκε πως μέλη της λεγόμενης κυβέρνησης έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ενώ καταρρίπτεται η προπαγάνδα που επιχειρείται στα κατεχόμενα, με πρωτεργάτες αυτούς των οποίων αφαιρέθηκαν τα διαβατήρια.

«Το μέτρο αφορά μόνο εκείνους, που όχι μόνο πολεμούν την Κυπριακή Δημοκρατίας αλλά και κλείνουν με τις πράξεις τους τον δρόμο στη λύση. Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν επηρεάζει κανένα απλό Τουρκοκύπριο. 97.000 Τ/κ συνεχίζουν να αξιοποιούν τα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και όλες τις υπηρεσίες του κράτους μας, ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες», σημειώνουν πηγές.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά τη δωρεάν παραχώρηση εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άλλων διευκολύνσεων, προς Τουρκοκύπριους φοιτητές.

Βάση η Νομολογία του Ανωτάτου

Η απόφαση, έχει ληφθεί και στη βάση νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, το διαβατήριο είναι ένα ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο εκδίδεται για την παροχή προστασίας και διευκολύνσεων από τις διπλωματικές υπηρεσίες του κράτους σε ξένη χώρα. Αποτελεί, περιουσία του κράτους και μπορεί για εύλογη αιτία, να ανακληθεί οποτεδήποτε.

Ζητά τα ρέστα ο Τατάρ

Όπως ήταν αναμενόμενο, σωρεία αντιδράσεων υπήρξε στα κατεχόμενα. Με το ανδρείκελο της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, να διαμαρτύρεται επειδή του αφαίρεσαν το κυπριακό διαβατήριο, ενός κράτους που δεν αναγνωρίζει και να ζητά και τα ρέστα: Χαρακτηρίζοντας αναχρονιστική και ρατσιστική την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και να πέφτει και σε αντιφάσεις, επικαλούμενος υποκριτικά, τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Δεν πρόκειται για ατομικό ζήτημα. Ωστόσο, είναι ένα ζήτημα που αφορά την κοινότητά μας. Εάν ο "λαός" μας έχει λάβει αυτά τα διαβατήρια, οφείλεται στις συνθήκες στις οποίες ζει. Το διαβατήριο είναι ένα δικαίωμα που γεννάται από το ό,τι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κοινή δημοκρατία "δύο λαών"», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

«Η απόφαση, αποτελεί εχθρική στάση. Θα πρέπει να επανεξεταστεί», δήλωσε ο Ερσάν Σανέρ.

Και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Φικρί Ατάογλου του οποίου αφαιρέθηκε το διαβατήριο αφού μετέχει στο λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο», κάλεσε την ε/κ ηγεσία να σκεφτεί ανθρωπιστικά και ειρηνικά.

Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν, είπε ότι πρόκειται για μια ανοησία από νομικής πλευράς, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι με αυτή την «φτηνή πολιτική», κατά την έκφραση του, η ε/κ ηγεσία δεν μπορεί να βγει δικαιωμένη, ενώ ο Τζεμάλ Οζγιγίτ υποστήριξε πως ποδοπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και χαρακτήρισε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας δικαίωμα και όχι ευλογία.

Με τη σειρά του ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δήλωσε πως «μπορούν αν το επιθυμούν να καταφύγουν στη δικαιοσύνη. Με τον συγκεκριμένο τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα, το οποίο διαλαμβάνει και συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών τουλάχιστον 160,000 Τουρκοκύπριοι έχουν στην κατοχή τους ταυτότητα ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.