Υπό τη σκιά της ινδικής μετάλλαξης η Κύπρος

Πλήρης η επικράτηση της στην Κύπρο εδώ και ένα μήνα

Στο 100% και των 108 δειγμάτων που απέστειλε η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων από τις 28 Ιουνίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου, βρέθηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, τα πρώτα περιστατικά κορωνοϊού που αφορούσαν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, εμφανίστηκαν στην Κύπρο τον Απρίλιο και συνιστούσαν το 2,56% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν. 
Μέχρι και τα μέσα Μαΐου, η βρετανική μετάλλαξη ήταν σχεδόν πλήρως εξαπλωμένη στην Κύπρο, με την ινδική μετάλλαξη να παραμένει σε ποσοστό 2,82%. 


Η έκρηξη κρουσμάτων με το στέλεχος Δέλτα, έγινε το δεύτερο μισό του Μαΐου, όταν και το ποσοστό των κρουσμάτων που προσβλήθηκαν από την πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη, έφτασαν το 17,24%. 

Μέχρι το τέλος Μαΐου τα μισά κρούσματα προκλήθηκαν από την ινδική μετάλλαξη, η οποία έπεσε και παρέμεινε στο ένα τρίτο των δειγμάτων που στάλησαν από την Κύπρο στο ECDC, μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Το στέλεχος δέλτα βρέθηκε στο 87,5% των 16 δειγμάτων που στάληκαν μεταξύ 21 και 27 Ιουνίου, την επόμενη εβδομάδα το ποσοστό ανέβηκε στο 96,3%. Από τις 28 Ιουνίου, σε τρεις αποστολές 108 συνολικά δειγμάτων από την Κύπρο, εντοπίστηκε μόνο η Ινδική μετάλλαξη. 

Η πλήρης επικράτηση της ινδικής μετάλλαξη του κορωνοϊού, σημαίνει και το τέλος της βρετανικής μετάλλαξης στην Κύπρο, καθώς εδώ και ενάμιση μήνα, βρέθηκε σε μόλις δύο δείγματα, ενώ από τις 28 Ιουνίου δεν έχει εντοπιστεί κανένα περιστατικό του βρετανικού στελέχους.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.