Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Τριμερής της Αθήνας

Ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας καθώς και ανάγκης τερματισμού μονομερών ενεργειών, έστειλαν Ελλάδα, Κύπρος, Ιορδανία

Κυπριακό και Βαρώσια, στην σκιά των πρόσφατων εξαγγελιών της Άγκυρας και του ψευδοκράτους ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι ηγέτες Κύπρου Ελλάδας και Ιορδανίας, κατά την τρίτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που φιλοξενήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της να στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα. 

Σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση που εξέδωσαν οι ηγέτες, «τόνισαν τη στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο». 

«Τόνισαν ότι όλα τα μονομερή μέτρα ή ενέργειες που δεν συνάδουν με σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο ή υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων πρέπει να σταματήσουν. Μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά, επίσης, θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής». 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «επιτρέψτε μου, να εκφράσω εκ νέου την ειλικρινή εκτίμησή μου προς την Αυτού Μεγαλειότητα, για τη θέση αρχών της Ιορδανίας στις προσπάθειές μας για εξεύρεση  μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Γνωρίζουμε ότι πάντα μπορούμε να βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη σας σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτή.  Ομοίως, αγαπητέ Πρωθυπουργέ, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στέκονται πάντα στο πλευρό μας. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων, εκφράζω βαθιά ευγνωμοσύνη». 

Για απαράδεκτες εξελίξεις στα Βαρώσια, έκανε λόγο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. 

«Που όπως γνωρίζετε αντίκεινται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υπό το φως της πολύ σημαντικής Προεδρικής Δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας της 23ης Ιουλίου. Κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω οτι η σημερινή Σύνοδος αντανακλά τη δέσμευση των χωρών μας για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Κοινή Δήλωση, «κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβασθούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας. Για τον σκοπό αυτό, οι Ηγέτες τόνισαν τη σημασία της δέσμευσης σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ «είμαστε έθνη που μοιραζόμαστε την Ανατολική Μεσόγειο και θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ζωτικό ρόλο, αναζητώντας ευρύτερες συνεργασίες, όχι μόνο στην λεκάνη της Λεβαντίνης και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και διεθνείς συνεργασίες, διότι υπάρχουν πολλές προοπτικές». 

Στη Σύνοδο ανασκοπήθηκε η πρόοδος στην τριμερή συνεργασία και επαναβεβαιώθηκε η βούληση για εμβάθυνσή της στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, της οικονομίας, του τουρισμού και των επενδύσεων, ενώ συζητήθηκε και η προοπτική για επέκταση του τριμερούς μηχανισμού, ώστε να περιλαμβάνει και την Αίγυπτο και το Ιράκ. 

Μάλιστα συμφωνήθηκε όπως οι ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας και Αιγύπτου, επισκεφθούν τον Σεπτέμβριο την Βαγδάτη, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού υπέρ της ασφάλειας και εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. 

Επί τάπητος τέθηκε και η ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε - Ιορδανίας, για την οποία άλλωστε το Αμμάν επενδύει σε Αθήνα και Λευκωσία, ενώ αποτίμησαν ως θετική και εξαιρετικά σημαντική την σύσταση και λειτουργία Μόνιμης Γραμματείας τριμερών σχηματισμών στην Λευκωσία, που αποτελεί και το πρώτο βήμα για την θεσμοθέτηση της περιφερειακής συνεργασίας. 

Συνέπειες ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρωί της Τετάρτης, απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, στη Βουλή των Ελλήνων, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. 

«Εκείνο που αναμένουμε τόσο από την διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα είναι να υιοθετήσουν επιτέλους μια πιο αποφασιστική στάση η οποία θα καταστήσει σαφές στη Τουρκία πως 
εν είναι δυνατόν να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, ανεξέλεγκτη και χωρίς τις όποιες συνέπειες». 

Τέλος υπογράμμισε την σημασία της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας αλλά και του αγώνα που διεξάγουν οι απόδημοι διεθνώς για υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.