Κίνημα Οικολόγων: Σφαγή δέντρων σε δημοτικό σχολείο στη Λάρνακα χωρίς καμία έγκριση (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟΣ)

Ο Ορέστης Μάτσας «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες ενέργειες στην υγεία μας

Την αποκοπή δέντρων από τη διεύθυνση δημοτικού σχολείου στη Λάρνακα χωρίς καμία έγκριση από τη σχολική εφορία καταγγέλλει το Κίνημα Οικολόγων.

Σε παρέμβαση στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων -  Συνεργασία Πολιτών, Ορέστης Μάτσας, ενημέρωσε για το περιστατικό αποκοπής δέντρων σε σχολείο στη Λάρνακα, ενώ ταυτόχρονα «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες ενέργειες στην υγεία μας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μάτσας είπε ότι σε Δημοτικό Σχολείο στη Λάρνακα, αποκόπηκαν χωρίς άδεια από τη σχολική εφορία όλα τα δέντρα του σχολείου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων το εν λόγω σχολείο με πρόφαση τον τραυματισμό μιας μαθήτριας που έπεσε πάνω της κλαδί κυπαρισσιού αποφάσισε όπως αποκόψει όλα τα δέντρα του σχολείου πιθανότητα για να αποφευχθούν στο μέλλον τυχόν παρόμοια περιστατικά.

Όπως ενημέρωσε ο κ Μάτσας, στη βάση του περί δασών νόμου για την αποκοπή δέντρων πρέπει να εξασφαλιστεί έγκριση από τη σχολική εφορία, ενώ στην προκειμένη περίπτωση η σχολική εφορία δεν είχε καμία ανάμειξη με το περιστατικό.

«Εννοείται ότι προκρίνουμε την ασφάλεια των παιδιών, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα αντίληψης για το πώς διαχειριζόμαστε σωστά το πράσινο όχι μόνο στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε και στις συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες ενέργειας στην υγεία μας. Εξήγησε ότι ένα μέσο δέντρο αφαιρεί από την ατμόσφαιρα 20 κιλά διοξείδιο του άνθρακα τον χρόνο. Παράλληλα, είπε ότι στην Κύπρο έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους θανάτους λόγω κακής ποιότητας του αέρα και δεν συνειδητοποιούμε πόσο άμεση σχέση έχουν οι αποκοπές αυτές.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι, το Κίνημα Οικολόγων, εδώ και χρόνια δίνει αγώνες για να αλλάξει η νομοθεσία μέσα από την οποία επιτρέπεται η αποκοπή των δέντρων, αλλά όπως είπε δυστυχώς το Τμήμα Δασών δεν μπορεί να επωμιστεί τον φόρτο εργασίας ολόκληρων των αστικών κέντρων της Κύπρου για να διαχειρίζεται και να προστατεύει το πράσινο.

«Αυτό που ζητούμε είναι να δημιουργηθεί μια υπηρεσία, ένας φορέας ο οποίος θα αποφορτίσει το Τμήμα Δασών από αυτή την ευθύνη και θα διαχειρίζεται βάση πρωτοκόλλων θα δίνει συμβουλές για το πράσινο», σημείωσε ο κ. Μάτσας.

Καταλήγοντας τόνισε ότι, «είναι οξύμωρο να κόβουμε με τόση ευκολία δέντρα την ίδια ώρα που γίνεται τεράστια προσπάθεια για μαζικές δενδροφυτεύσεις».

Μαρίνα Λοΐζου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.