Διαμαρτυρήθηκε έξω από τη Βρετανική Βουλή ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Η διαμαρτυρία έγινε έξω από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων στο Parliament Square

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας, με τη συμμετοχή και υποστήριξη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, πραγματοποίησε την Τρίτη 20 Ιούλη στο Λονδίνο, με μεγάλη επιτυχία, διαμαρτυρία υπό μορφή πικετοφορίας υπέρ της Αμμοχώστου, της κατεχόμενης Κύπρου και ενάντια στην συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή ενός μεγάλου κομματιού της Κύπρου. 

Η διαμαρτυρία έγινε έξω από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων στο Parliament Square, με αφορμή την συμπλήρωση 47 ετών από την στρατιωτική τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ. Βασίλης Μαύρου διατράνωσε την οργή και αγανάκτηση της Επιτροπής και των μελών του Συνδέσμου Αμμοχώστου για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν αντί να παραδώσει την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ως ΜΟΕ κατέφθασε παράνομα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να γιορτάσει την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ο Δρ. Μαύρου ανέφερε ότι συμπληρώνονται 47 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή άνω του ενός τρίτου της, ενώ το νησί μας συνεχίζει να ζει με το δράμα των χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων.

Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΜΒ καταδικάζει αυτές τις ενέργειες που δεν συνάδουν με τις πρόνοιες του ΣΑ του ΟΗΕ, της ΕΕ και άλλων οργανισμών και δημιουργούν αντιπαράθεση και ένταση στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Αγνοούν ταυτόχρονα τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Κυπριανού-Ντεκτάς και τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) που βασικά ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα κατοχής. Προβλέπουν επίσης ότι η Αμμόχωστος πρέπει να δοθεί στα ΗΕ σαν πρώτο βήμα και ότι οι νόμιμοι κάτοικοι της θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Αποδοκιμάζει σχέδια να κατοικηθεί οποιοδήποτε κομμάτι της Αμμοχώστου κάτω από τουρκική διοίκηση ενάντια στις αποφάσεις των ΗΕ αλλά και των συμφωνιών κορυφής των δύο κοινοτήτων. Και ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτές οι ενέργειες επιφέρουν καίριο πλήγμα στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και υπονομεύουν ταυτόχρονα την ειρηνική λύση του Κυπριακού βάση των αποφάσεων των ΗΕ.

Ταυτόχρονα ήταν και μια διαμαρτυρία εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας που δεν τήρησε τις υπογραφές της στις συμφωνίες του 1960 ως εγγυήτρια δύναμη της Ανεξαρτησίας, της Εδαφικής Ακεραιότητας και Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας ο Δρ. Μαύρου ανέφερε ότι «για εμάς η 20 Ιούλη είναι η μέρα που επιτάσσει απότιση φόρου τιμής στους θαρραλέους υπερασπιστές των Θερμοπυλών του γένους».

Τελειώνοντας ανέφερε ότι 47 χρόνια μετά την εισβολή η σκέψη μας είναι στραμμένη  στα αμούστακα παιδιά της πόλης του Ευαγόρα, της Αμμοχώστου, που όρθωσαν το ανάστημά τους, αντέταξαν τα στήθη τους και μπροστά στον ξένο εισβολέα με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της Λευτεριάς της Κύπρου μας. Και έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη Ζωή. «Για αυτό τους χρωστούμε την αιώνια μας ευγνωμοσύνη».

Τόνισε επίσης ότι ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΜΒ δεν θα σταματήσει τον αγώνα για επιστροφή των Αμμοχωστιανών και όλων των προσφύγων στις εστίες τους.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.