«Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα: Ανιχνεύεται σε όλα τα ελεγχόμενα δείγματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα δείχνουν τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας

Το στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού, το οποίο αποτελεί την αιτία για την πιο σοβαρή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, μέχρι στιγμής, είναι πλέον το επικρατέστερο στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, την περίοδο 19 Απριλίου με 1η Ιουλίου είχαν εντοπιστεί στην Κύπρο 106 κρούσματα της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης, με τα περισσότερα εξ αυτών να αφορούν σε θετικά περιστατικά που προέκυψαν από τις 14 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου.  

Το στέλεχος Δέλτα άρχισε να απλώνει για τα καλά τα πλοκάμια του στην κοινότητα περί τα μέσα Ιουνίου, όταν είχε εντοπιστεί στο 87,5% των θετικών δειγμάτων που εξετάστηκαν, με το ποσοστό ανίχνευσης να αγγίζει το τελευταίο τριήμερο του προηγούμενου μήνα το απόλυτο εκατό τοις εκατό. 

Συγκεκριμένα είχε εντοπιστεί και στα 34 δείγματα που εξετάστηκαν. 

«Σύμφωνα με τα πιο πάνω δεδομένα, φαίνεται με μεγαλύτερη βεβαιότητα η σταδιακή, αλλά μεγάλη αύξηση των δειγμάτων όπου ανιχνεύθηκε η παραλλαγή Δέλτα. Από τα ελάχιστα κρούσματα της μετάλλαξης στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, βρισκόμαστε στη σχεδόν πλήρη επικράτησή της στις αρχές Ιουλίου», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας. 

Την ίδια ώρα, το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο ήταν και το επικρατέστερο την άνοιξη, έχει αρχίσει να υποχωρεί. 

Ενδεικτικά, την περίοδο 3 με 9 Μάϊου είχε εντοπιστεί σε 121 από τα 125 δείγματα που εξετάστηκαν για να πέσει στο απόλυτο 0 το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου. 

Από τις 9 Μαρτίου μέχρι και την 1η Ιουλίου είχαν εντοπιστεί συνολικά 436 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Κύπρο. 

Σημειώνεται ότι οι μεταλλάξεις εντοπίζονται μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις που διενεργούν τόσο το ECDC όσο και ιδιωτικό εργαστήρι, με το οποίο συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:


Αποτελεσματικά τα εμβόλια της Pfizer και ΑΖ ενάντια στο στέλεχος Δέλτα

Αποτελεσματικά τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca ενάντια στο Στέλεχος Δέλτα σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Υγειονομική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας.

Σύμφωνα με την έρευνα οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca είναι περίπου το ίδιο αποτελεσματικές κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα όπως ήταν και κατά της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Άλφα.

Συγκεκριμένα, εντόπισε ότι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές σε ποσοστό 88% για την πρόληψη της νόσου με συμπτώματα από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca είναι αποτελεσματικές κατά 67% κατά της παραλλαγής Δέλτα.

Η ίδια μελέτη ωστόσο επισημαίνει ότι μόνο μία δόση των εμβολίων δεν είναι αρκετή για υψηλή προστασία

Μαίρη Αυξεντίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.