ΚΕΔΙΠΕΣ: Παραμένουν ίδιες οι ανάγκες σε προσωπικό

Η αποδοτική λειτουργία της κρατικής εταιρείας ανέρχεται στα 260 άτομα

Η μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για όλο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα δεν εξυπακούει ότι θα αυξηθούν οι ανάγκες της σε προσωπικό, διαμηνύει η διοίκηση της οντότητας που διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ), τονίζοντας ότι ο αριθμός του προσωπικού για την αποδοτική λειτουργία της κρατικής εταιρείας ανέρχεται στα 260 άτομα.
 
Σήμερα η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει στο μισθολόγιο της 389 άτομα, από τα οποία 87 έχουν επιστρέψει από την Αλταμίρα από το 2018 μέχρι σήμερα.
 

Το ΚΥΠΕ μίλησε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ, Λάμπρο Παπαδόπουλο και Μάριο Χοιρομερίδη αντίστοιχα, αναφορικά με τη στρατηγική που εκπόνησε το ΔΣ για το νέο επιχειρηματικό πλάνο της ΚΕΔΙΠΕΣ και τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους του κρατικού φορέα.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ της ΚΕΔΙΠΕΣ ανακοίνωσε πρόσφατα μια πρωτοβουλία τριών προτάσεων που αφορά: 1) την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης για τα έτη 2019 με 2022, 2) Σχέδιο Εθελούσιας Αφυπηρέτησης (ΣΕΑ) με στόχο την αποχώρηση τουλάχιστον 100 με 120 προσώπων, και 3) σχέδιο καταβολής δίκαιης αποζημίωσης στο πρώην προσωπικό της ΣΚΤ που έχει μεταφερθεί  στην Altamira Asset Management, προκειμένου οι τελευταίοι να αποποιηθούν το δικαίωμα της επιστροφής τους στην ΚΕΔΙΠΕΣ.
 
«Το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας προϋποθέτει προσωπικό 260 ατόμων με πτωτική τάση και για το σκοπό αυτό παρουσιάσαμε μια συνολική πρωτοβουλία με δίκαιες αποζημιώσεις για το προσωπικό», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος. Από την πλευρά του, ο κ.  Χοιρομερίδης ανέφερε πως οι κινήσεις αυτές ανακοινώθηκαν έπειτα από σχεδόν ενάμισι χρόνο διαβουλεύσεων με τις συντεχνίες αλλά και της εκπόνησης σχετικών μελετών τόσο εσωτερικά όσο και σε συνεργασία με τον εξωτερικό σύμβουλο (BDO Ιρλανδίας).
 
Την ίδια ώρα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ δεν έχει ανοικτές διαθέσιμες οργανικές θέσεις για το προσωπικό που θα θελήσει να επιστρέψει στην εταιρεία από την Altamira και λανθασμένα υπάρχει  η εντύπωση πως οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Οικονομικών για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Ενδεικτικό τούτου αποτελεί και το επικείμενο ΣΕΑ το οποίο στοχεύει στην αποχώρηση σημαντικού αριθμού προσωπικού, είπε.

 «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι ανάγκες δεν θα αυξηθούν με την μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως όσοι επιστρέψουν από την Altamira θα τοποθετηθούν σε προσωρινές θέσεις, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να τους αξιοποιήσει παραγωγικά σε μόνιμες θέσεις.
 
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η ΝΑΜΑ, ο αντίστοιχος ιρλανδικός φορέας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, διέθετε προσωπικό 350 άτομα στο ψηλότερο του σημείο έχοντας υπό την διαχείριση του περιουσιακά στοιχεία €74 δισεκατομμυρίων, ενώ ο αντίστοιχος ισπανικός φορέας, SAREB, διαχειρίστηκε περιουσιακά στοιχεία €41 δις έχοντας προσωπικό 340 άτομα. Τα συνολικά υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχονταν στα €7,5 δις στο τέλος Μαρτίου.
 
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το ΣΕΑ αποσκοπεί στην αποχώρηση 100 με 120 ατόμων με τη μέγιστη αποζημίωση να ανέρχεται στις €180.000, όπως προέβλεπε το προηγούμενο σχέδιο της ΣΚΤ το 2018. Ωστόσο ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το σχέδιο είναι πιο γενναιόδωρο στην περίπτωση υψηλόμισθων λειτουργών της ΚΕΔΙΠΕΣ με αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Βάσει των εκτιμήσεων, το κόστος υλοποίησης του σχεδίου θα ανέλθει μέχρι τα €10 εκατομμύρια.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.