Μέτρα-απαντήσεις στις τουρκικές παρανομίες μελετά το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθολική καταδίκη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, του παράνομου ανοίγματος των Βαρωσίων από τους Τούρκους

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών άνοιξε το χορό των καταδικαστικών ανακοινώσεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά των νέων προκλητικών παρανομιών της Τουρκίας, που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων.

Σε ανακοίνωση αναφέρει ότι είναι δεδομένη η προσήλωση της Ρωσίας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με απευθείας διαπραγματεύσεις της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Η Ρωσική πλευρά επισήμανε την ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που μπορούν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης και να δημιουργήσουν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.  

Ακολούθησε η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Anthony Blinken, με τον οποίο ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα.

«Καταδικάζουμε την απόφαση όπως οι Τουρκοκύπριοι πάρουν στον έλεγχό τους μέρη των Βαρωσίων, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, απαράδεκτο και ασύμφωνο με προηγούμενες δεσμεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών. Προτρέπουμε την ανατροπή της απόφασης και των ενεργειών που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2020», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Anthony Blinken.

Ενώ από πλευράς του Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάνει λόγο για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έντονα προβληματισμένο για την ανακοίνωση ανοίγματος του 3,4% των Βαρωσίων που έγινε από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η ανακοίνωση είναι αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2020 η οποία κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει και να αναστρέψει τις ενέργειές της στα Βαρώσια», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.  

Η Γαλλία εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τη μονομερή αυτή ενέργεια που έγινε όπως αναφέρει χωρίς διαβούλευση και αποτελεί πρόκληση, αφού πλήττει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Η Γαλλία η οποία ασκεί τη μηνιαία προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απευθύνει έκκληση για τον απόλυτο σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα αναφερθεί στο ζήτημα αυτό κατά τις διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν αύριο», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.  

«Μονομερής ενέργειες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το στάτους κβο των Βαρωσίων και να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή πρέπει να αποφευχθούν. Είμαστε σε συζητήσεις με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαρώσια» , δήλωσε ο Πρέσβης της Κίνας, Λιου Γιανταο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που η Γερμανία έβαζε μπλόκο στη έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέδιδε ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία του Βερολίνου για τις τουρκικές εξαγγελίες.

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί όλες αυτές τις αποφάσεις και να αποδώσει τον έλεγχο της περιοχής στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας δεν βοηθούν κατά την άποψη μας και θέτουν σε κίνδυνο τα θετικά βήματα των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.  

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις Ολλανδίας, Αυστρίας και Ισραήλ.

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του και την πλήρη στήριξή του στην Κύπρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, επαναβεβαίωσε αυτή τη στήριξη και αλληλεγγύη στον Κύπριο ομόλογό του», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιστραήλ, Λιο Χαϊτ.  


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.