Οι αφανείς ήρωες της παραλίας: Τι πρέπει να προσέχετε σε θάλασσες και πισίνες

Οι συμβουλές του Εκπρόσωπου Τύπου της Παγκύπριας Επιτροπής Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών Παραλίων προς τους πολίτες

Καλοκαίρι σημαίνει χαλάρωση και ξεγνοιασιά, μακριά από υποχρεώσεις και δουλεία. Είναι μια περίοδος που οι πλείστοι πολίτες φορτώνουν τις μπαταρίες τους απολαμβάνοντας τον ζεστό ήλιο και τα καταγάλανα νερά στις παραλίες της χώρας μας. Για κάποιους άλλους όμως το καλοκαίρι είναι μια περίοδος σκληρής δουλειάς, κάτω από δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Ο λόγος για τους αφανείς ήρωες των παραλίων, τους ανθρώπους εκείνους που εργάζονται για την προστασία των πολιτών, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος λιάζεται και χαλαρώνει στις χρυσές αμμουδιές. Πρόκειται για τους ναυαγοσώστες, οι οποίοι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα καθόλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και όχι μόνο. 

Ένας καλός ναυαγοσώστης οφείλει να είναι σε πλήρη εγρήγορση αφού ανά πάσα στιγμή ενδέχεται κάποιος πολίτης να χρειαστεί τη βοήθεια του, ενώ στόχος του είναι να αποτρέψει το οποιοδήποτε περιστατικό.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε στο ant1.com.cy ο Εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Επιτροπής Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών Παραλίων, Χριστοφής Καραντώνη, ο οποίος κλήθηκε να δώσει τις δικές του συμβουλές αλλά και επισημάνσεις σε σχέση με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις παραλίες αλλά και στις πισίνες. 

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι σημειώθηκαν γύρω στα είκοσι σοβαρά περιστατικά παγκύπρια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν και ανθρώπινες απώλειες. Ευτυχώς η έγκαιρη παρέμβαση των ναυαγοσωστών απέτρεψε σε πολλές περιπτώσεις το να θρηνήσουμε θύματα. 

Ο κ. Καραντώνη επισήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν ορισμένους βασικούς κανόνες ασφαλείας, ώστε να αποφεύγονται τέτοιου είδους δυσάρεστα περιστατικά.

Βασικοί κανόνες ασφαλείας:
  • Επιλογή παραλίας με ναυαγοσώστη σε υπηρεσία 
  • Όχι στο φαγητό και ειδικά στο αλκοόλ πριν το κολύμπι
«Ένα ενδεικτικό διάστημα μετά από κατανάλωση τροφής είναι τουλάχιστον οι δύο ώρες για ένα μικρό σνακ. Αν πρόκειται για κανονικό γεύμα, τότε μπορούμε να μπούμε στο νερό μετά από 4 ώρες», υπογράμμισε ο κ. Καραντώνη.

Έπειτα, εξήγησε ότι ο λόγος που το φαγητό ή το ποτό πριν το κολύμπι πρέπει να αποφεύγεται, αφορά στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης, αυξάνεται η ροη του αίματος στο γαστρεντερικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η παροχή αίματος ειδικά στα άκρα (χέρια-πόδια) και γενικά στους μύες. Ως εκ τούτου προκαλούνται κάποιες σωματικές αντιδράσεις όπως είναι οι κράμπες και οι εμετοί, ενώ ειδικά σε άτομα με σοβαρής μορφής καρδιολογικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή ανακοπή. 
  • Συνεχή επίβλεψη ανήλικων και ατόμων που χρειάζονται παρακολούθηση και προσοχή 
Σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη τα πιο πολλά περιστατικά με παιδιά συμβαίνουν σε κοντινή απόσταση από την ακτή (ζώνη των 5 μέτρων), γιατί ο γονιός θεωρεί ότι δεν είναι δυνατό να πάθει κάτι το παιδί του σε εκείνο το σημείο και το αφήνει μόνο του χωρίς επίβλεψη. 
  • Χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας 
  • Ομπρέλα και καπέλα τις ώρες αιχμής 
  • Συστήνεται όπως οι πολίτες καταναλώνουν άφθονα υγρά κατά την έκθεση τους στον ήλιο 
  • Να ακολουθούνται οι υποδείξεις των ναυαγοσώστων 
Ο κ. Καραντώνη σημείωσε ότι οι ναυαγοσώστες χρησιμοποιούν τρεις σημαίες, ώστε να ενημερώνουν με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες για τον βαθμό επικινδυνότητας ορισμένων παραλίων. Η κίτρινη σημαία υποδηλώνει ότι τα νερά είναι κατάλληλα για κολύμβηση αλλά με προσοχή (συνήθως μπαίνει στις περιπτώσεις που επικρατούν καιρικές συνθήκες οι οποίες ενδέχεται να είναι επικίνδυνες). Η κόκκινη σημαία υποδηλώνει ότι τα νερά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και πως απαγορεύεται η κολύμβηση, εφόσον ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων είναι αρκετά αυξημένος. Υπάρχει ακόμη μια σημαία που συνδυάζει τα δύο χρώματα και υποδηλώνει πως στη συγκεκριμένη παραλία υπάρχει ναυαγοσώστης σε υπηρεσία. 
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζει ο κ. Καραντώνη στις παραλίες της Κύπρου προκύπτει από το γεγονός ότι οι πολίτες δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στη θάλασσα.

«Το κακό μπορεί να γίνει σε κλάσματα δευτερολέπτου και εκεί που δεν το περιμένεις», υπογράμμισε.
Ένα από τα συχνά φαινόμενα που έρχονται αντιμέτωποι οι ναυαγοσώστες σε μέρες που φυσά, αφορούν γονιούς και ανήλικους που τρέχουν να «σώσουν» φουσκωτά παιχνίδια, τα οποία ξεφεύγουν από τον έλεγχο τους και τα παρασέρνει ο άνεμος. 

«Κατά 99% σε αυτές τις περιπτώσεις, σε κάποια στιγμή το φουσκωτό θα φύγει από τον έλεγχο τους. Είναι προτιμότερο να χάσω το φουσκωτό αξίας μερικών ευρώ, παρά να το κυνηγήσω, να με παρασύρει και να κινδυνεύσω», εξήγησε ο κ. Καραντώνη.

Αβαθή τα νερά της Κύπρου 

Όσον αφορά τα νερά της Κύπρου, ο κ. Καραντώνη ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές πρόκειται για αμμώδεις ισοβαθείς βυθούς. 

«Στις πλείστες περιπτώσεις πρέπει να κολυμπήσεις περίπου 150-200 μέτρα, εκεί που μπαίνουν και οι σημαδούρες, για να βρεθείς σε βάθος 2-2.5 μέτρων», είπε. 

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν σημεία σε ορισμένες παραλίες όπου το βάθος αλλάζει ξαφνικά, κάτι το οποίο πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι πολίτες. 

Έπειτα, παρότρυνε τους πολίτες να ρωτούν τους ναυαγοσώστες που βρίσκονται στο σημείο τι πρέπει να προσέξουν ανάλογα με τη μέρα που επιλέγουν να επισκεφθούν  κάποια παραλία. 

Όσον αφορά τις πισίνες, ο κ. Καραντώνη υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να παραμονεύει και μάλιστα ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, εφόσον οι πλείστοι γονιοί θεωρούν ότι τα πράγματα εκεί είναι πιο ελεγχόμενα.

«Ο πνιγμός στο γλυκό νερό είναι πιο επικίνδυνος από τον πνιγμό στο αλμυρό νερό, λόγω της φυσιολογίας του. Στη θάλασσα όταν περάσει νερό στους πνεύμονες δημιουργείται πνευμονικό οίδημα που για να εξελιχθεί θέλει ένα χρονικό διάστημα 6-7 λεπτών, μέσα στο οποίο αν ο πολίτης δεχτεί έγκαιρα βοήθεια, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Δεν ισχύει το ίδιο και με τις πισίνες, λόγω του ότι όταν εισέλθει νερό στον πνεύμονα, περνά στην κυκλοφορία και ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και κοιλιακή μαρμαρυγή σε 3-4 λεπτά», εξήγησε ο κ. Καραντώνη. 

Κλείνοντας επισήμανε ότι οι ναυαγοσώστες δεν είναι υπεύθυνοι μόνο για την προστασία των πολιτών στο νερό, αφού πολλές είναι οι φορές που χρειάζεται να ανταποκριθούν και σε διάφορα άλλα περιστατικά που χρήζουν παροχής πρώτων βοηθειών όπως σε επεισόδια με παθολογικά αίτια (καρδιακά και εγκεφαλικά)  τραυματισμούς και κατάγματα, αναφυλακτικό σοκ, επίδραση από την ζέστη και θερμοπληξίες,  τσιμπήματα από δράκαινές και μέδουσες ή ακόμη και σε άλλα περιστατικά όπως ο εντοπισμός χαμένων προσώπων στην παραλία.

Θέκλα Γεωργίου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.