Στην παρουσία του Υπουργού Υγείας το μνημόσυνο πεσόντων του 1974 στην Πάφο (ΦΩΤΟΣ)

Τον επιμνημόσυνο λόγο ανέγνωσε ο Επαρχιακός Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Γιώργος Κουτσίδης

Τελέστηκε στην Πάφο το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. 

Τον επιμνημόσυνο λόγο ανέγνωσε ο Επαρχιακός Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης Γιώργος Κουτσίδης, ο οποίος είπε ότι οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους.

Ο Δρ. Κουτσίδης ανέφερε πως «δεν λησμονούμε ότι για τέσσερις και πλέον δεκαετίες στην Κύπρο, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου παραβιάζονται κατάφωρα. Στα τουρκοκρατούμενα μέρη μας, έχουν συντελεστεί και συνεχίζονται η εθνοκάθαρση και ο εποικισμός. Η παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών μας και η υβριστική βεβήλωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί σήμερα η άντληση πολύτιμων διδαγμάτων από τα «αδυσώπητα και εγκληματικά λάθη του παρελθόντος» συνέχισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για εθνική συμφιλίωση. Ο Τούρκος Πρόεδρος, είπε, απροκάλυπτα επιδεικνύει προκλητικότητα και επιθετικότητα, προβάλλοντας υπερβολικές απαιτήσεις ενάντια σε κάθε δίκαιο αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης.

Η έλλειψη καλής θέλησης από μέρους της Τουρκίας και η προβολή μαξιμαλιστικών θέσεων όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την κατάφωρη περιφρόνηση απέναντι σε κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη πως οι  δράσεις της Τουρκίας έχουν καταδικαστεί με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τη διεθνή κοινότητα, αφού είναι ενέργειες που δεν συνάδουν με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μετά το πέρας του μνημοσύνου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, όπου ο Υπουργός Υγείας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.