Προς την πράσινη οικονομία μέχρι το 2050 οδεύει η Κύπρος (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ενεργειακή στρατηγική του Υπουργείου Ενέργειας παρουσίασε η Νατάσα Πηλείδου

Την ενεργειακή στρατηγική του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για ταχεία μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία παρουσίασε η Υπουργός Νατάσα Πηλείδου, στην παρουσία εξήντα εκπροσώπων από ενδιαφερόμενους οργανισμούς, συνδέσμους, πανεπιστήμια, εταιρείες και άλλους φορείς. 

Σύμφωνα με την υπουργό « οι στόχοι έχουν αυξηθεί αρκετά, είναι πολύ πιο φιλόδοξοι, αυτό σημαίνει ότι και η Κύπρος θα γίνει πολύ πιο φιλόδοξη και επομένως οι στόχοι που βλέπουμε εδώ οι οποίοι είχαν διαμορφωθεί βάσει του 40% που βέβαια αναθεωρήθηκε από την κυρία Φον Ντερ Λάιεν και έχει αυξηθεί στο 55%». 

Όπως εξήγησε η Υπουργός, με αφετηρία τα έως σήμερα επιτεύγματα στον τομέα της Ενέργειας, το Υπουργείο έχει χαράξει μία πολυδιάστατη στρατηγική για επίτευξη των στόχων που του αναλογούν μέσα από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, και για μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ή μηδενικών ρύπων μέχρι το 2050. 

Η στρατηγική αυτή συνοψίζεται σε πέντε άξονες. 

Πρώτο, στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. 

Δεύτερο, στη λειτουργία της ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού και στη λειτουργία εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου. 

Τρίτο, στην ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας και στη μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 
Τέταρτο, στην παροχή κινήτρων για ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όσον αφορά στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις προς μία πράσινη και κυκλική οικονομία και στην προώθηση έργων ενεργειακής απόδοσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πέμπτο στην επένδυση σε έρευνα και νέες τεχνολογίες όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, η ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα και η χρήση του υδρογόνου. 

Όπως δήλωσε η κα Πηλείδου «το νέο ενεργειακό προφίλ της χώρας μας θα προσφέρει και στην οικονομία του τόπου, η οποία όταν διαμορφωθεί σε πράσινη οικονομία θα μπορεί να γίνει και πιο ανταγωνιστική. Η κυκλική οικονομία πλέον είναι μια πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να ακολουθήσουν νέες και πιο καινοτόμες πρακτικές οι οποίες θα μειώσουν και το κόστος». 

Σύμφωνα με την Υπουργό Ενέργειας, εξετάζονται πρόσθετες πολιτικές και μέτρα που θα είναι στην κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας και των νέων κανόνων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία θα βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, την ποιότητα ζωής και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.Δημήτρης Κώστα

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...