Διαφορετική ανάγνωση του νομοσχεδίου ελευθερίας έκφρασης των δημόσιων υπαλλήλων από ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ (ΒΙΝΤΕΟ)

Νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται δημοσίως οι δημόσιοι υπάλληλοι, για θέματα που αφορούν στην υπηρεσία τους, συζητά η Επιτροπή Νομικών της Βουλής

Με πολύ διαφορετικό τρόπο ερμηνεύουν Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ, στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, νομοσχέδιο που ρυθμίζει την ελευθερία της έκφρασης δημοσίων υπαλλήλων.

Η πρόταση της κυβέρνησης τροποποιεί τη νομοθεσία που αφορά στη Δημόσια Υπηρεσία, ώστε να αποσαφηνιστεί το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να εκφέρουν δημόσια την άποψή τους ακόμα και για θέματα της υπηρεσίας τους, θέτοντας περιορισμό για δημοσιοποίηση υλικού και πληροφοριών.

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας τροποποιητικός νόμος αναφέρει ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να κοινοποιούν, δημοσιεύουν ή μεταδίδουν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο ή άλλο μέσο οποιαδήποτε γραπτή ή προφορική πληροφορία που σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους, χωρίς την προηγούμενη άδεια της αρμόδιας αρχής».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι «είναι σημαντικό να δώσουμε βεβαίως ευρύτερα το δικαίωμα της έκφρασης σε όλους τους πολίτες της δημοκρατίας μας. Την ίδια ώρα βεβαίως όλοι να γνωρίζουν ότι ευαίσθητες πληροφορίες παραμένουν πάντα ευαίσθητες πληροφορίες».

«Εν έτη 2021 αυτά τα πράγματα δεν εκσυγχρονίζουν αλλά μας παίρνουν πίσω. Είναι ένα πράγμα οι εσωτερικές διαδικασίες ενός τμήματος, ενός υπουργείου και είναι άλλο πράγμα η δυνατότητα του πολίτη να τοποθετείται για ζητήματα ευρύτερου δημοσίου ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Ανάμεσα στα όσα τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης και το εάν και πως η εν λόγω ρύθμιση, για την οποία υπάρχει συναίνεση ότι πρέπει να γίνει, αφορά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.