Βράβευσε τις κορυφαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις της Κύπρου για το 2019 ο Πρόεδρος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως πετύχαμε διείσδυση προϊόντων σε νέες αγορές

Παρά τις συνέπειες της πανδημίας, οι συντονισμένες ενέργειες επιχειρηματιών και κράτους, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της εξωστρέφειας και τη διείσδυση των κυπριακών προϊόντων σε νέες αγορές του εξωτερικού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την 39η τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών.

Στην ομιλία του, που αφορούσε σε εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν το 2019, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κυπριακά προϊόντα, όπως φαρμακευτικά και χαλλούμι παρουσίασαν αύξηση 18 και 13 τοις εκατό, αντίστοιχα.

«Οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων για το 2020 έφθασαν το 1.26 δις, με μια μικρή μόνο μείωση της τάξης του 3 τοις εκατό από 1.31 δις το 2019, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας στο διεθνές εμπόριο. Οι εξαγωγές υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση της τάξης του 33 τοις εκατό, την πενταετία 2015-2019, φθάνοντας στα 12.91 δις», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει με νέα καινοτόμα κίνητρα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών στην οικονομία λόγω της πανδημίας.

«Το ΚΕΒΕ, έχει πρόσφατα υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την εξωστρέφεια, η οποία με την υλοποίησή της θα βοηθήσει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν, αλλά και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές του εξωτερικού», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ.

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν είναι, για Βιομηχανικά Προϊόντα, με προσωπικό κάτω των 50 ατόμων, η εταιρεία KARNIC POWERBOATS LTD, για βιομηχανικές μονάδες με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, η εταιρεία EPIPHANIOU SCRAP METALS LTD. Και για τις Υπηρεσίες η εταιρεία ISLAND OIL HOLDINGS LTD.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Βραβείου, Μάνθος Μαυρομμάτης, είπε ότι «οι εξαγωγές προϊόντων αποτελούν το 10% της χώρας μας και οι εξαγωγές υπηρεσιών το υπόλοιπο 90%».

Απονεμήθηκε, επίσης, ειδική τιμητική διάκριση στον Σύνδεσμο Τυροκόμων Κύπρου, σε ένδειξη αναγνώρισης της διαχρονικής προσφοράς των παραγωγών χαλλουμιού και των προσπαθειών για καθιέρωση του παραδοσιακού τυριού της χώρας ως το πλέον αναγνωρισμένο κυπριακό προϊόν παγκοσμίως.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.