Σε ισχύ τίθεται από αύριο το ψηφιακό πιστοποιητικό covid (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια απλή διαδικασία 4 βημάτων, μπορούμε να αποκτήσουμε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, που τίθεται σε ισχύ από αύριο

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid 19 μπαίνει στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών από αύριο, 1η Ιουλίου, για να κάνει πιο εύκολες και ασφαλείς τις μετακινήσεις εντός της επικράτειας της Ε.Ε, καθώς και σε Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν.

Οι λεπτομέρειες του μεγάλου ευρωπαϊκού εγχειρήματος παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό Μεταφορών και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνέντευξη τύπου στο Προεδρικό.

«Στα χέρια μου κρατώ το δικό μου ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid. Με αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ταξιδεύω από και προς την Κύπρο χωρίς περιορισμούς, αφού θα πιστοποιεί χωρίς καμία αμφιβολία ότι είμαι εμβολιασμένος. Αξίζει να αναφέρω ότι χρειάστηκα μερικά μόλις δευτερόλεπτα για να το εκδώσω», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος. 

Η διαδικασία εξαιρετικά απλή και περιλαμβάνει μόλις 4 βήματα:

-Εισερχόμαστε στην διεύθυνση www.eudcc.gov.cy.

-Επιλέγουμε το είδος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που επιθυμούμε και δικαιούμαστε.

-Στη συνέχεια συμπληρώνουμε και υποβάλλουμε τα στοιχεία μας.

-Εισάγουμε ακολούθως τον κωδικό OTP που λάβαμε στο κινητό μας τηλέφωνο.

Kαι τέλος επιλέγουμε την μορφή με την οποία το θέλουμε, σε μορφή Pdf, στο email μας ή εκτύπωση.

Σε λίγες ημέρες θα μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και στο κινητό μας, στην εφαρμογή wallet CovPass, η οποία επί του παρόντος δεν είναι προσβάσιμη καθώς εκκρεμεί η έγκριση από την Android και τα iOS.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, είπε ότι «υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 6 βδομάδων γιατί μπορεί να προκύψουν θέματα. Γι' αυτό σε αυτές τις 6 βδομάδες τα κράτη μέλη δέχονται χωρίς αυτό το πιστοποιητικό με τον συμβατικό τρόπο».

Η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού μπορεί να γίνει και Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη κατόπιν διευθέτησης ραντεβού. Ενώ για πληροφορίες ή αναφορά προβλημάτων, οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στο 1474 ή αν βρίσκονται στο εξωτερικό στο 22285757.

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει από την νόσο τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν υποβληθεί σε εξέταση εργαστηριακό έλεγχο με αρνητική ένδειξη ισχύος 7 ημερών.

Ο Κυριάκος Κόκκινος, σημείωσε πως «άτομα άνω των 14 ετών μπορούν να εκδώσουν μόνα τους το πιστοποιητικό, ενώ άτομα κάτω των 14 ετών θα χρειάζεται γονική συγκατάθεση».

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Καρούσος, είπε ότι «είναι σημαντικό οι πολίτες πριν ταξιδέψουν να συμβουλεύονται τις αρμόδιες αρχές του προορισμού τους καθώς η κάθε χώρα διαμορφώνει τις δικές της πολιτικές και η ίδια αποφασίζει ποια πιστοποιητικά δέχεται. Για παράδειγμα εμείς στην Κύπρο δεν θα αποδεχόμαστε rapid test».

Να σημειωθεί επίσης ότι οι κάτοχοι πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους ή καραντίνα σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο οι κάτοχοι του πιστοποιητικού εργαστηριακής εξέτασης, ενδέχεται να υποβάλλονται σε επιπρόσθετους ελέγχους. Αυτό εξαρτάται από την πολιτική και τις προϋποθέσεις κάθε κράτους.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...