Πόρισμα Ερευνητικής: Προκύπτουν ποινικά αδικήματα για το σφαγείο Cypra (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρανομίες από το σφαγείο Cypra και σχετιζόμενες με αυτό εταιρείες εντόπισε η Ερευνητική Επιτροπή, σύμφωνα με το πόρισμά της

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα το πόρισμα για το σφαγείο Cypra.

Το πόρισμα παρέδωσαν στον Γιώργο Σαββίδη, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής, Χάρης Πογιατζής και τα μέλη Κύπρος Μιχαηλίδης και Λεμονιά Καουτζιάνη.

Με την ομόφωνη Έκθεση της, η Ερευνητική Επιτροπή εισηγείται την διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων και κάνει σαφή και ξεκάθαρη αναφορά σε διάφορες παρανομίες, κυρίως από τη CYPRA και σχετιζόμενες με το σφαγείο εταιρείες.

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Cypra, Χάρης Πογιατζής, ανέφερε πως «όσον αφορά στη CYPRA, η Επιτροπή διαπίστωσε αυθαίρετη συμπεριφορά και εκμετάλλευση των χρονοβόρων διαδικασιών, είτε δικαστικών, είτε διοικητικών για συντήρηση των παρανομιών και επιβολή των θέσεων της. Προκύπτουν κάποια ποινικά αδικήματα, τα οποία μπορούν να τύχουν διερεύνησης και να προωθηθούν».

Περαιτέρω διερεύνηση, από την Νομική Υπηρεσία, εισηγείται επίσης η Ερευνητική σε σχέση με υπόνοιες για ευνοιοκρατική μεταχείριση, με αφορμή διακανονισμό της εταιρίας Cypra, για οφειλόμενα καθυστερημένα τέλη προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

«Η Cypra είχε προβεί το Δεκέμβριο του 2014 σε διακανονισμό του ποσού περίπου 936.108 δια μηνιαίων δόσεων από 10.000 έκαστη. Ο εν λόγω διακανονισμός δημιουργούσε κάποιες υπόνοιες για ευνοϊκή μεταχείριση της CYPRA. Το θέμα εξετάστηκε και η Επιτροπή έκρινε ότι ίσως να υπάρχει θέμα περαιτέρω διερεύνησης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής.

Την ίδια ώρα, πλήρως απαλλακτική, οιωνδήποτε πειθαρχικών ή άλλων ευθυνών, είναι η Εκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου και σύζυγο του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra.

Ο κ. Πογιατζής, εξήγησε πως «θεωρούμε ότι για τη Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου, δεν προκύπτει οτιδήποτε για προσωπική της ανάμειξη ή κατάχρηση της θέσης που κατέχει».

Ωστόσο, η Ρέα Γεωργίου δεν έχει απαλλαγεί πλήρως, καθώς εκκρεμεί μια άλλη υπόθεση. Είναι η πειθαρχική έρευνα εναντίον της, αλλά και του Πρώτου Λειτουργού του Γενικού Λογιστηρίου, η οποία ολοκληρώθηκε και αφορά στη γνωστή εγγυητική επιταγή του Cypra. Η Νομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε την μελέτη της έρευνας, η οποία εξαιρέθηκε από τους όρους εντολής της Ερευνητικής.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, είπε ότι «εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο, θα σταλεί προς τις αρμόδιες αρχές η τελική θέση της, με τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν θα ήθελα να αποκαλύψω, εγώ το θέμα της δικής μας μελέτης».

Σε σχέση με το πόρισμα, ο Γενικός Εισαγγελέας, δήλωσε άκρως ικανοποιημένος από το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «αφού τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία, θα δοθεί στη δημοσιότητα σύμφωνα με τον τρόπο και τις παραμέτρους που ίσχυσαν και στην περίπτωση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις».

«Σφάζονται» Ελεγκτική και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση στην οποία προβαίνει η Ερευνητική στο πόρισμά της, μιας έντονης και διαρκούς από το 2013, σκληρής αντιπαράθεσης, μεταξύ Ελεγκτικής Υπηρεσίας και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, με σκοπό την επίδειξη εύνοιας προς τη μία ή άλλη εταιρεία, σε σχέση με τα ζωικά απόβλητα.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, συμμετέχει ως παρατηρητής στις διαδικασίες προσφορών, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Η έκθεση είναι ομόφωνη και αποτελείται από 6 κεφάλαια και 96 σελίδες, στη βάση 18 καταθέσεων ενώπιον της Επιτροπής, ενώ τα πρακτικά καλύπτουν.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...