Προϊόν σκληρού συμβιβασμού τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα θετικά, τα αρνητικά και ο ρόλος του Βερολίνου που διαμόρφωσαν την τελική εικόνα

Σκληρός συμβιβασμός καταγράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Τουρκία. Μετά από μεγάλη διπλωματική μάχη, η Λευκωσία κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη δυνατότητα άσκησης βέτο για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Αγκύρας. 

Ωστόσο, το Βερολίνο που για μια ακόμη φορά ήταν ο βασικός υποστηρικτής του Ερντογάν, απέτρεψε τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών δώρων της θετικής ατζέντας, με την επίλυση του Κυπριακού.

Η Λευκωσία επί της ουσίας έμεινε ζωντανή στη Σύνοδο Κορυφής, διατηρώντας εν πολλοίς τα κεκτημένα της, με τα Συμπεράσματα να αποτελούν ωστόσο προϊόν συμβιβασμού στο οποίο τόσο η Κύπρος, όσο και η Γερμανία που στήριξε την Τουρκία με κάθε μέσο, κατέγραψαν κέρδη και απώλειες.

Στα θετικά:

Διατήρηση της δυνατότητας άσκησης βέτο για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας

Αναφορά σε λύση ΔΔΟ, ως πλαίσιο λύσης που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Για Βαρώσια: « Έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ειδικότερα των ψηφισμάτων 550 και 789».

Στα αρνητικά:

Απουσία διασύνδεσης θετικής ατζέντας της Τουρκίας με το Κυπριακό

Μη ξεκάθαρες επικρίσεις κατά της Άγκυρας για την πρόταση λύσης δυο κρατών στην Κύπρο

Η επισήμανση ότι έχει ξεκινήσει η εργασία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο

Αξίζει να αναφερθεί πως με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν, Λευκωσία και Βερολίνο αφήνουν ανοικτούς λογαριασμούς για θετική ατζέντα της Τουρκίας, μιας και το θέμα αναμένεται να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο το Φθινόπωρο ή και αργότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, στο πλευρό της Κύπρου βρέθηκαν:

Ελλάδα

Αυστρία

Βέλγιο

Λουξεμβούργο

Ιρλανδία

Αντίθετα, η Γαλλία συνέπλευσε τελικά με τη Γερμανία, γεγονός που καταγράφεται στο όλο πλαίσιο.

Ικανοποίηση Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ικανοποιημένος με το πέρας της Συνόδου, σχολιάζοντας το Κείμενο Συμπερασμάτων, παρέπεμψε τόσο στην ενίσχυση των παραγράφων για το Κυπριακό και το Βαρώσι, όσο και στη διασφάλιση του δικαιώματος άσκησης βέτο της Κύπρου.

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.