Σε υψηλούς τόνους η διαφωνία ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τις Επιτροπές της νέας Βουλής [ΒΙΝΤΕΟ]

Στην ερμηνεία του Συντάγματος και του Κανονισμού της βουλής φαίνεται να διατηρείται η υψηλών τόνων διαφωνία

Στην ερμηνεία του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής φαίνεται να διατηρείται η υψηλών τόνων διαφωνία μεταξύ Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ για τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. 

Επανερχόμενοι στο θέμα, οι ηγέτες των δύο κομμάτων επικαλούνται εκ νέου το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της βουλής, διατηρώντας τις διαφωνίες τους. 

Το σύνταγμα δεν απαγορεύει σε μικρότερα κόμματα να έχουν προεδρίες στη Βουλή, ανέφερε στο περιθώριο επίσκεψη του στη βιοτεχνική περιοχή Αγίου Θεοδώρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Εάν το ΑΚΕΛ θέλει να αλλάξει μια διαχρονική πρακτική στη βουλή δικαίωμά του. Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει. Εμείς κάνοντας πράξη τη συνεννόηση και τη συναίνεση δηλώνουμε και σήμερα όχι μόνο δεν έχουμε πρόβλημα αλλά θεωρούμε σωστό να συνεχιστεί η πρακτική και τα μικρότερα κόμματα να έχουν από μία προεδρία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. 

Για να απαντήσει ο Άντρος Κυπριανού ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει οποιαδήποτε ένσταση με έναν όρο.

« Εμείς δεν έχουμε καμιά ένσταση να δοθούν οι όποιες προεδρίες στα μικρότερα κόμματα φτάνει να τηρηθούν οι διαδικασίες όπως προνοούνται από το σύνταγμα και από τον κανονισμό της βουλής. Και ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Παίρνουν προεδρίες τα κόμματα τα οποία έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες και από εκεί και πέρα είναι στη δική τους ευχέρεια να τις διαθέσουν όπως θέλουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Οι Οικολόγοι δηλώνουν πως θέλουν την προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, και κάνουν λόγο για κωλυσιεργία στη λήψη αποφάσεων. 

Η αντιπρόεδρος του Κινήματος Έφη Ξάνθου δήλωσε πως «αυτό το παιχνίδι του να μπλέκονται το εάν θα γίνει παράδοση ή εάν θα πρέπει να αλλάξει το σύνταγμα και ο κανονισμός για να μπορεί να γίνεται σωστά μπορεί να γίνει και παρακάτω. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κωλυσιεργία και δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες τους οι επιτροπές». 

Ο τρόπος καταμερισμού των προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών θα είναι στο επίκεντρο της αυριανής νέας σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων. 

Στόχος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο πριν την απογευματινή Ολομέλεια της Βουλής. 

Ρυθμιστικό ρόλο έχει το ΔΗΚΟ, το οποίο φαίνεται να ετοιμάζει συμβιβαστική φόρμουλα, ενόψει της συνεδρίας της επιτροπής επιλογής την Παρασκευή.

Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.