Γερμανικά παιγνίδια για έγκριση θετικής ατζέντας της Τουρκίας [ΒΙΝΤΕΟ]

Πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας

Ρόλο μαέστρου αναλαμβάνει η Ανγκελα Μέρκελ, ασκώντας πιέσεις για έγκριση της θετικής ατζέντας της Τουρκίας, στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. 

Οι τέσσερις χώρες υπέβαλαν μάλιστα κοινό αίτημα, για «παραχώρηση όρων εντολής προς τη Κομισιόν», προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση προς αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.

Κάτι που αντικειμενικά αποτελεί το ουσιαστικότερο αίτημα Ερντογάν και συνάμα το μεγαλύτερο «δώρο» που παρέχει η θετική ατζέντα της Ε.Ε προς την Άγκυρα. 

Άλλωστε, όπως έχει αποκαλύψει ο ΑΝΤ1, Βρυξέλλες και Άγκυρα εκτιμούν ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας θα υπερδιπλασιάσει τον ευρωτουρκικό όγκο εμπορικών συναλλαγών από 140 δισεκατομμύρια, σε 320 δισεκατομμύρια ετησίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης. 

Με το βέτο ανά χείρας 

Οι θέσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων Ερντογάν κατατέθηκαν ήδη στο Συμβούλιο, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τη Λευκωσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, με εντολές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, η Λευκωσία έθεσε τρεις προϋποθέσεις. 

Διαμήνυσε ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας και γενικότερα η «θετική ατζέντα», περνούν μέσα από έμπρακτες ενέργειες της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού κατά συγκεκριμένο τρόπο, μέσα από τη διασφάλιση της επιστροφής της περίκλειστης Αμμοχώστου, αλλά και της εφαρμογής των ανεκπλήρωτων κυπρογενών υποχρεώσεων της Τουρκίας. 

Ανάλογα μηνύματα αντανακλά και η εξαγγελία Αναστασιάδη, που κατέστησε σαφές, ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχει άλλη επιλογή από την άσκηση βέτο, θέση που καταγράφηκε τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από το Βερολίνο. 

Κοινοτικοί επίσημοι στις Βρυξέλλες θεωρούν, πάντως, ότι οι συζητήσεις περί αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατεθούν το φθινόπωρο, νοουμένου όμως ότι ο δρόμος θα παραμείνει ανοικτός προς αυτή τη κατεύθυνση, μέσω ρητών αναφορών στα Συμπεράσματα, οι οποίες θα επιτρέπουν στο Βερολίνο να δώσει τη συγκατάθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναβολής. Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...