Φωτίου: Η τουρκική αδιαλλαξία εις βάρος της οριστικής επίλυσης του θέματος των αγνοουμένων

«Θέτει η Τουρκία περιορισμούς στη διενέργεια εκταφών στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες», ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας

Η τουρκική αδιαλλαξία και αρνητικότητα συνεχίζεται εις βάρος της οριστικής επίλυσης ενός ανθρωπιστικού προβλήματος που μας καταπονεί όλους και είναι χρέος μας να αγωνιστούμε συλλογικά προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να επέλθει ένα τέλος στην αγωνία και τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε συνεδρία της Παγκύπριας Οργάνωσης Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Συγγενών Αγνοουμένων.

"Θέτει [η Τουρκία] περιορισμούς στη διενέργεια εκταφών στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού και θέτει υπό καθεστώς πλήρους συσκότισης το θέμα των σκόπιμων μετακινήσεων οστών και των διαταράξεων μαζικών τάφων, και αυτό ως εάν η επιχειρούμενη σχετικά απόκρυψη της αλήθειας, μπορεί να παραποιήσει ή να διαγράψει την αδιαμφισβήτητη ιστορική πραγματικότητα για τα τόσα εγκλήματα που διέπραξε στην Κύπρο", ανέφερε.

Ο Επίτροπος μετέφερε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας, με την προσδοκία και την ελπίδα ότι η άλλη πλευρά θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και θα συμμορφωθεί με τις ετυμηγορίες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και άλλων οργανώσεων και διεθνών σωμάτων.

Σε ό,τι αφορά στους συγγενείς, είπε, γνωρίζουμε την ύπαρξη ανθρωπιστικής φύσεως προβλημάτων που τους βαραίνουν, πέρα από τον πόνο και την αγωνία της εξαφάνισης των δικών τους. Και γι’ αυτά τα προβλήματα κάνουμε ό,τι μας είναι δυνατόν για την επίλυση τους.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι μαζί με το κάθε μέλος της Οργάνωσης των Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Συγγενών Αγνοουμένων και ευρύτερα με τον κάθε συγγενή, ανελήφθησαν σοβαρές και έντονες προσπάθειες για τη διαλεύκανση της κάθε περίπτωσης αγνοουμένου, ώστε να ικανοποιηθεί η δίκαιη απαίτηση τους να πληροφορηθούν οι συγγενείς για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους, να εντοπιστούν τα λείψανα τους και να απευθύνουν σε αυτούς το ύστατο χαίρε, σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις αξίες της ιεράς μας πίστης.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.