Το εκλογικό παρασκήνιο πίσω από την ανάδειξη της Προέδρου της Βουλής [ΒΙΝΤΕΟ]

Αιφνιδιασμοί και ανατροπές στην ισορροπία πολιτικών δυνάμεων στη νέα Βουλή, έφεραν την Αννίτα Δημητρίου, μόλις στα τριάντα-πέντε της χρόνια, στην Προεδρία του Νομοθετικού Σώματος

Τους έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο. Για δεύτερη φορά, ο Αβέρωφ Νεοφύτου αιφνιδίασε τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταφέρνοντας, αυτή τη φορά, να εκλέξει την πρώτη γυναίκα, και την πιο νέα στην ιστορία, στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην προεδρία του Νομοθετικού Σώματος για τα επόμενα πέντε χρόνια, επισφραγίζει μια μεγάλη νίκη του Δημοκρατικού Συναγερμού, με αρχιτέκτονα της όλης στρατηγικής τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Εξασφαλίστηκε εντελώς απρόσμενα, κατά τη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας, με 25 συνολικά ψήφους, τις 17 θετικές ψήφους του Δημοκρατικού Συναγερμού, τις 4 των βουλευτών του ΕΛΑΜ και τις τέσσερις αυτών της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η πρώτη φάση της ψηφοφορίας κύλησε όπως όλοι ανέμεναν, με τις έξι υποψηφιότητες των αρχηγών των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι έλαβαν τις ψήφους του κόμματός του έκαστος, όπως και η έβδομη της Αννίτας Δημητρίου, η οποία έλαβε τις 17 ψήφους του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας, αποσύρει αιφνιδίως τη δική του υποψηφιότητα ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου.

Αμέσως μετά, οι Οικολόγοι δίνουν τις τρεις δικές τους θετικές ψήφους όχι μόνο στον Πρόεδρό τους, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, αλλά και στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Στο άκουσμα του ονόματος της Αννίτας Δημητρίου, έρχεται η ανατροπή.

Οι 17 ψήφοι του κόμματός της, οι τέσσερις του ΕΛΑΜ και οι τέσσερις της Δημοκρατικής Παράταξης την αναδεικνύουν στην Προεδρία της Βουλής, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων και εναγκαλισμών από τους συναδέλφους της του Δημοκρατικού Συναγερμού

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι «αυτό που θα επιδιώξω είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές παράδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά πρέπει να υπογραμμίσω τους σοβαρούς κινδύνους που εκκρεμούν εάν δεν υπηρετήσουμε την Βουλή όπως πρέπει, όπως αναμένουν από εμάς οι πολίτες. Εάν δεν αλλάξουμε εικόνες και παραστάσεις που πλήγωσαν και απογοήτευσαν. Μόνο με τους πολίτες συνοδοιπόρους μπορούμε να πετύχουμε το αύριο που μας αξίζει».

Αιφνιδιασμός και από δύο κόμματα του κέντρου.

Δημοκρατικό Κόμμα και ΕΔΕΚ, στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας όσο και στη δεύτερη, υπερψήφισαν από κοινού τις υποψηφιότητες των Προέδρων τους, Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου, λαμβάνοντας έκαστος από 13 ψήφους.

Ο Άντρος Κυπριανού στην πρώτη ψηφοφορία έλαβε τις 15 θετικές ψήφους των βουλευτών του ΑΚΕΛ, και στη δεύτερη 18, μαζί με τις τρεις ψήφους των Οικολόγων.

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, το παρασκήνιο ήταν έντονο μέχρι και την τελευταία ώρα πριν από τη σύνοδο της Ολομέλειας, με χωριστές διαβουλεύσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων.

Κατά τις συζητήσεις στο παρασκήνιο, η ΔΗΠΑ πρότεινε όπως η Προεδρία της Βουλής «μοιραστεί» χρονικά ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, με το ΑΚΕΛ πρώτο, τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, και τον ΔΗΣΥ να αναλαμβάνει εάν στις προεδρικές εκλογές του 2023 χάσει η Πινδάρου την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την πρόταση απέρριψε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, σε συνεδρία που προηγήθηκε της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της πρώτης Ολομέλειας.

Το ΑΚΕΛ απάντησε καταφατικά, υπό τον όρο ότι θα συμφωνούσαν και θα υπέβαλλαν από κοινού γραπτώς την πρόταση η ΔΗΠΑ αλλά και η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι.

Ωστόσο, αρνητική ήταν η απάντηση της ΕΔΕΚ.

Η επιλογή και τελικά η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου, χαρακτηρίστηκε από πολλούς τόσο εντός όσο και εκτός Δημοκρατικού Συναγερμού, ως η ιδανική, αφού η νέα Πρόεδρος της Βουλής, απέδειξε ήδη με τη σοβαρότητα και το έργο της ως βουλευτού την προηγούμενη πενταετία, ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει των νέων της καθηκόντων.

Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.